Verden

– Afrika på rett spor

– For første gang i det uavhengige Afrikas historie det vil si fra sluttenav 1950-årene foregår det ingen større krig på kontinentet. Det er ingenliten bedrift sier Minty.

Afrikansk initiativ

Abdul Minty styrte i mange år sin Verdenskampanje mot militært ogkjernefysisk samarbeid med Sør-Afrika fra sin bolig på Lindeberg i Oslo.Etter apartheids fall har han i flere år vært ekspedisjonssjef imultilateral avdeling i sitt hjemlands utenriksdepartement der han blantannet har ansvar for rustningskontroll og ikkespredning av atomvåpen.

Minty er president Thabo Mbekis personlige representant i NEPADs styre (Nyttpartnerskap for afrikansk utvikling) og til Oslo kommer han fra Nigeriashovedstad Abuja der statsoverhoder og regjeringssjefer i det såkalte«African Peer Review Forum» har drøftet spørsmål som sosioøkonomiskutvikling godt styresett og demokrati. I Oslo deltar han i et møte iGruppen for kontroll av utførsel av kjernefysiske varer (NSG).

«APR Forum»er et eget afrikansk initiativ der man bruker gulrot istedet for pisk for å nå de ønskede resultater. Det er frivillig å være medmen Minty tror stadig flere land vil bli med fordi de har mer å hente veddet enn å stå utenfor.

– Blir et land med så er det fordi det ønsker resultater sier han.

Tung gjeldsbyrde

Minty synes den britiske utenriksministeren Gordon Browns initiativ for atde fattigste landene skal bli kvitt sin gjeld er en stor suksess. Men detteer ikke nok. Det er også viktig at land som Algerie og Nigeria fårgjeldslette mener han.

Dette er to av Afrikas rikeste land med store olje- og gassreserver. MenMinty påpeker at gjeldsbetjeningen er svært kostbar og at landene alleredehar betalt lånesummen fem ganger på grunn av de store lånerentene somforhøyes når lånene blir gjenforhandlet for å kunne betale den alleredeeksisterende gjelden.

Han understreker hvor viktig det er at lånebetingelsene blir sett på forselve lånene kan ikke bli avskrevet ettersom nye lån da ikke vil bli gitt.

– Afrika er i en fryktelig situasjon fordi det går tre ganger så myekapital ut av kontinentet som det som kommer inn. For å skape utvikling erdet derfor nødvendig at det internasjonale samfunnet griper inn.

Han viser til at Sør-Afrika er det eneste afrikanske landet som ikke eravhengig av hjelp og at man med det som et mulig utgangspunkt må se påhvordan Afrika kan unngå avhengighet.

Viktige kvinner

Han understreker også at det er helt nødvendig at kvinner blir involvert forå skape utvikling. Ikke minst fordi kvinner spiller en så stor rolle iafrikansk jordbruk.

Da Sør-Afrika foreslo at halvparten av alle kommissærene i Den afrikanskeunion (AU) skulle være kvinner ble man møtt med de sedvanlige argumenteneom at det ikke fantes tilstrekkelig kvalifiserte kvinner. Men Sør-Afrikavant fram og Minty mener de nå nærmer seg de nordiske landene når detgjelder likestilling.

Han slår også et slag for kvinner som deltakere i konfliktforhandlinger.

– For kvinner har spesielle evner som konfliktløsere de er mindreautoritære enn menn og har derfor lettere for å nå fram til resultater.

Positiv frihandel

Afrika ligger langt etter når det gjelder å oppnå FNs tusenårsmål. Derfor erdet så viktig at det forestående G8-møtet i Skottland gir tilleggsressurserslik at gapet kan fylles insisterer Minty som har tro på at frihandel kanvære en vei ut av uføret for afrikanske land.

– All nær frihandel vil gjøre at Afrika kan konkurrere. Fjerning avsubsidier og handelsbarrierer er langt viktigere enn utviklingshjelp sierhan.

– Men trenger ikke afrikanske land beskyttelse – slik europeiske har hattdet – for å utvikle sine økonomier?

– Vi kan ikke bekjempe globaliseringen. Vi er midt oppe i den. Men det erklart vi trenger den best mulige beskyttelsen for det er press på oss til åsenke tolltariffene. Og utviklede land innfører nye handelsrestriksjoner. Vikan ikke vinne. Men så lenge 80 prosent av Afrikas økonomi er jordbruk såmå subsidier og annen beskyttelse bort.

Sør-sør-samarbeid

Samarbeid mellom afrikanske land er svært viktig mener Minty som påpekerhvilken stor utfordring det ligger i å finne afrikanske løsninger ikkeminst på grunn av «misnøye» fra tidligere europeiske kolonimakter som harinteresse i disse landene.

Infrastrukturen er også under omfattende utbygging. Blant anneter en undervannskabel planlagt lagt fra Sør-Afrika opp kysten av Øst-Afrikaslik at kommunikasjon mellom afrikanske land ikke behøver å gå via Europa. Itillegg utvikles flysamband fra Sør-Afrika til USA via vest-afrikanske land.Tanken er også å skape en afrikansk «hub» slik at man slipper å fly omEuropa for å dra fra et afrikansk land til et annet.

Mer fra Dagsavisen