Verden

Rom for tvil i Pennsylvania

WHITEHALL PENNSYLVANIA (Dagsavisen): Bussjåføren Bob Bleichner har ennå funnet ut hvilken president han vil ha. Innspurten i valgkampen vil stå om stemmer som Bleichners.

– Vi skulle aldri vært i Irak sier Jim Butler.

– Vi er der på grunn av terroren svarer Bob Bleichner.

Det er ikke vanskelig å få i gang den politiske diskusjonen på Ace jernvare i tettstedet Whitehall Pennsylvania. Jim Butler er i ferd med å selge Bob Bleichner en hagerive. Høsten er kommet og bladene faller snart av trærne. Og USAs 44. president skal velges.

– Vi har hatt fire år med én mann men det ser ikke ut til at ting blir noe bedre. Han andre kommer med mange løfter. Jeg er villig til å gi ham en sjanse sier selgeren Butler. Kjøper og skolebussjåfør Bleichner har ennå ikke bestemt seg for hvem han skal stemme på.

– Jeg må se det an et par uker til. Egentlig liker jeg ingen av dem noe særlig tilstår Bleichner.

Typisk sving

Det er ikke mange igjen som Bleichner. Tre til seks prosent svarer at de både tror de kommer til å stemme i presidentvalget og at de er usikre på hvem når meningsmålerne spør. De fleste av dem er som Bleichner. Hvite amerikanere i de vidstrakte forstadsområdene rundt USAs storbyer.

Tettstedet Whitehall ligger en halvtimes kjøretur sørover fra skyskraperne i storbyen Pittsburgh. Kjører du en halvtime lenger mot sør passerer du først industriområder og kullgruver før du brått er ute på landsbygda med mais og kornåkre i det løvkledde åslandskapet.

Det sies at staten Pennsylvania består av storbyene Pittsburgh og Philadelphia og Alabama i midten. Alabama betyr bondelandet. Dette er «red America» republikanernes kjerneområde fylt med religiøst konservative landbrukere og landsbyboere. Storbyene er «blue America»; her bor arbeiderne og akademikerne – de demokratiske kjernevelgerne.

De to Amerikaene møtes i forsteder som Whitehall. Her står Kerry- og Bush-skiltene jevnt fordelt på de velfriserte plenene. Boligstrøket er rammet inn av en golfbane like plettfri som husfasadene. Husene ligger oppover åssidene i en skålformet dal. Nede i dumpa ligger kjøpesenteret. Her møtes folk for å handle.

Kerry for kull

– Jeg stemmer Bush. Han er best for «small business» svarer Marueen Davey kort og kontant når Dagsavisen stanser henne utenfor butikken. Hun synes ikke krigen i Irak er noe argument mot presidenten.

– Bush er allerede i Irak og han bør få gjøre seg ferdig der. Dessuten er ikke Kerry noe bedre egnet til å ordne opp.

Bush-tilhengerne er mange i Pennsylvania både blant de næringsdrivende i forstedene og ikke minst blant de sosialt konservative gårdbrukerne i «Alabama». Likevel er dette en stat som Kerry bør vinne om han skal ha noe håp om å nå Det hvite hus. Pennsylvania har stemt på demokratenes presidentkandidat de tre siste valgene. Og dette er en industristat som har vært hardt rammet av utflaggende industri og arbeid som forsvinner.

– Økonomien er det viktigste for folk i middelklassen. De ser ikke terror hver dag men de ser arbeidsplasser forsvinne medisinpriser stige og pleien for besteforeldrene bli dyrere sier Kenneth Horcicak tillitsvalgt for minearbeiderne i Pennsylvania. Staten har fortsatt 4.000 kullgruvearbeidere. De er nesten uten unntak for Kerry.

– Vi tror Kerry er bra for kull. De siste fire årene har det ikke vært noen forsøk på å satse på ren kullteknologi. Vi er blitt altfor avhengige av olje sier Horcicak.

Ketchupeffekt

Kona til Kerry kan også bli en avgjørende faktor i kampen om Pennsylvania. Pittsburgh er Heinz-land. Når en kjører gjennom byen passerer en både et Heinz-stadion et Heinz-museum og et Heinz-kongressenter.

Teresa Heinz Kerry er enke etter ketchupkongen (og republikaneren) John Heinz og har en svært profilert posisjon i Pennsylvania gjennom veldedighetsarbeidet hun driver via Heinz-stiftelsen. Det sies at Heinz Kerry har samlet inn godt med penger til mannens kampanje fra republikanere i Pittsburgh. Kanskje kan kona gi Kerry ketchupeffekten han trenger for å vinne Pennsylvania?

Mer fra Dagsavisen