Verden

Sjakalens høyre hånd frifunnet

I en overraskende kjennelse har en domstol i Berlin frifunnet Johannes Weinrich for tre attentater i Frankrike for over 20 år siden. Tyskeren er kjent som den beryktede terroristen Carlos' nestkommanderende.

57-årige Johannes Weinrich var siktet for tre attentater i Frankrike tidlig på 1980-tallet som kostet seks mennesker livet. Det første var en bilbombe rettet mot den arabiskspråklige avisen Al Watan al-Arabi i Paris som kostet en forbipasserende kvinne livet. De to andre foretatt med 20 minutters mellomrom nyttårsaften 1983 var mot hovedjernbanestasjonen Saint-Charles i Marseille og mot et TGV-høyhastighetstog i Tain-l'Hermitage i Sørøst-Frankrike.

Aktor hadde lagt ned påstand om livsvarig fengsel for Weinrich men dommeren sa retten ikke hadde tilstrekkelige bevis for en fellende dom. Den overraskende dommen endrer likevel ikke situasjonen for Weinrich som allerede for tre år siden fikk en livstidsdom for et attentat mot det franske kultursenteret i Berlin i august 1983. I attentatet mistet ett menneske livet og 23 personer ble skadd.

Gisseldrama

Weinrich er kjent for å ha ledet de europeiske operasjonen til Carlos eller «Sjakalen» hvis døpenavn var Ilich Ramirez Sanchez. Carlos som ble mest kjent for gisselaksjonen mot OPECs oljeministere i Wien i desember 1975 ledet tidlig på 1980-tallet de to terroristgruppene «Organisasjonen av internasjonale revolusjonære» og «Organisasjonen for arabisk væpnet motstand».

Carlos var født i Venezuela og studerte i Moskva før han satte i gang sine terroraksjoner som enkelte hevder var til fordel for østblokkland andre etter ordre fra Syria. Carlos ble arrestert i Sudan i 1994 og siden utlevert til Frankrike der han i dag soner en livstidsdom for drapene i 1975 på to franske hemmelige agenter og en angivelig informant. Weinrich ble tatt til fange i Jemen i 1994 og utlevert til Tyskland året etter. Han var også medlem Baader-Meinhofs Røde Arméfraksjon (RAF).

Aktoratet i Berlin mente at aksjonene nyttårsaften 1983 på syrisk bestilling ble foretatt for å hevne et fransk luftangrep i Libanon. En annen og mindre politisk forklaring går ut på at Weinrich og hans sjef Carlos ville forsøke å presse franske myndigheter til å sette på frifot Magdalena Kopp som på den tiden var Weinrichs kjæreste og siden ble gift med Carlos.

Tause vitner

Kopp har nektet å forklare seg for retten. Heller ikke Carlos har villet gå med på noen vitneforklaring på video fra sin celle i Frankrike. Derimot var han villig til å vitne i Berlin men de tyske myndighetene avslo dette da de mente sikkerhetsrisikoen ville være for stor ved å bringe Carlos til den tyske hovedstaden.

Weinrich selv ytret ikke et eneste ord under rettssaken og han tok kjennelsen etter den 17 måneder lange rettssaken uten å fortrekke en mine. Han har uansett svært små sjanser til å bli sluppet fri etter 15 års soning.

– Du er en terrorist så mye er klart. Du bar og gjemte våpen og du transporterte eksplosiver sa dommeren Ralph Ehestädt da han ga kjennelsen. Men la han til: – Hvis det ikke er noe mer der må vi ganske enkelt frifinne.

Konservative Die Welt sier seg enig i dommen. Bevisene «var ganske enkelt for spinkle» skriver avisen. Der Tagesspiegel tror hullene i bevisførselen kunne ha vært fylt hvis land som Jordan og Cuba hadde vært villige til å utlevere viktige vitner. – Terrorismens verden er globalisert men det er åpenbart ennå ikke tilfelle for juridiske myndigheter skriver den liberale Berlin-avisen.

Mer fra Dagsavisen