Verden

– Endrer barnefangers fødselsdato

– Vi tror det holdes et lite antall barn under 18 år som fanger i Guantanamo-leiren sier pressetalsmann Florian Westphal for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) til Dagsavisen.

I går ble det kjent at danske Slimane Hadj Abderrahmane (30) som ble holdt fanget på Guantanamo i 747 dager har sett at amerikanske fangevoktere endret et barns fødselsdato for å skjule at det er barnefanger i leiren. Dansken satt fengslet på Guantanamo fram til februar og forteller at det gikk rykter i leiren om barnefanger helt ned til 12 år.

Sju år eldre

Abderrahmane som har dansk mor og algerisk far har nå gitt ut bok om oppholdet i fangeleiren på Cuba. Den danske avisen Politiken har fått tilgang til boka og gjenforteller Abderrahamanes møte med en 16 år gammel gutt i leiren.

Abderrahamane skal ha fungert som tolk for 16-åringen som var blitt tatt til fange i Pakistan og som satt i en av den nå løslatte danskens naboceller. 16-åringen hadde levd hele sitt liv i Saudi-Arabia men skal ifølge Abderrahamane opprinnelig ha vært fra Tchad i Afrika.

Alle fangene på Guantanamo var under danskens opphold utstyrt med et plastarmbånd med personlige opplysninger som navn høyde vekt militær rang fødselsdato bilde og fangenummer. På den 16 år gamle afrikanerens armbånd sto det at han var født i 1980. Men gutten forklarte Abderrahmane at han egentlig var født i 1987. Ettersom gutten ikke snakket engelsk ba han sin danske medfange be amerikanerne om en nærmere forklaring.

– Den amerikanske vakten svarte rett ut at grunnen var at de ikke kunne ha så unge fanger forteller Abderrahmane i boka som har fått tittelen «Dansken på Guantanamo – en personlig fortelling».

I leiren skal han ha snakket med flere barnefanger.

Avviser juks

Overfor Politiken avviser det amerikanske forsvarsdepartementets hovedkvarter Pentagon påstandene om at det blir jukset med barns fødselsdatoer. En talsmann påpeker i stedet at det kan være vanskelig å avgjøre fangers alder når de ikke bærer med seg identitetspapirer.

Westphal ved ICRC bekrefter overfor Dagsavisen at det for enkelte nasjonaliteter kan være vanskelig å avgjøre alder. Han ønsker ikke å spekulere i om amerikanerne endrer barns datoer med vilje så de skal framstå som voksne men understreker at Guantanamo på ingen måte er et egnet sted for barn.

– Det er allment kjent at det fortsatt er barn på Guantanamo sier han.

Alder ikke avgjørende

USA har etter kraftige internasjonale protester opprettet en egen avdeling Camp Iguana for unge fanger «for å holde barnefangene atskilt fra de voksne innsattes dårlige innflytelse». De yngste fangene får ifølge Pentagons hjemmesider undervisning i matematikk sitt morsmål samt lov til å drive sport.

I januar ble Pentagon tvunget til å løslate tre mindreårige fanger som ved hjelp av alderstesting fikk bevist at de var yngre enn 16 år.

– Alder er ikke avgjørende i arresten. Vi anholder fiendtlige krigere som har deltatt i bevæpnet konflikt mot våre styrker eller som har gitt støtte til dem som kjemper mot oss skrev Pentagon i en pressemelding da de tre barna ble løslatt i vinter.

Mer fra Dagsavisen