Verden

Sri Lanka et skritt nærmere borgerkrig

Regje-ringen i Sri Lanka avviste i går et krav fra Tamiltigrene om betingelsesløst å gjenoppta fredsforhandlingene som har vært avbrutt siden april i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Svaret fra regjeringen kom etter at Tamiltigrene (LTTE) har truet med å gjenoppta sin «kamp for friheten» dersom Colombo ikke får en slutt på 19 måneders total stillstand i fredsprosessen.

– En appell fra LTTE om gjenopptakelse av forhandlingene uten betingelser uttrykt i truende ordelag og med betingelser som ensidig legger vekt på ett program fører vanskelig til oppriktige forhandlinger heter det ifølge AFP i uttalelsen fra regjeringen.

Regjeringen og LTTE undertegnet med norsk hjelp en våpenhvileavtale i februar 2002 og denne har holdt trass i alle vanskeligheter som er oppstått siden.

Frustrert Tigerleder

Det var Tamiltigrenes ubestridte leder Vellupillai Prabhakaran som i sin årlige tale på Heltedagen 27. november ba regjeringen gjenoppta forhandlingene basert på Tamiltigrenes forslag om en midlertidig selvstyremyndighet.

– Hvis Sri Lankas regjering avviser vår presserende appell og benytter seg av uthalingstaktikk som forlenger vårt folks lidelser har vi ingen andre alternativ enn å holde fram med vår nasjons frigjøringskamp sa Prabhakaran i en sending på radiostasjonen Voice of Tigers.

Med alvorlig stemme advarte Prabhakaran:

– Vi står i dag overfor en kritisk og kompleks situasjon hittil ukjent i vår frigjøringskamp. Vi lever i et politisk tomrom uten krig uten stabil fred uten betingelser for normale forhold uten en midlertidig eller fast løsning på den etniske konflikten.

LTTE-lederen oppfordret deretter det internasjonale samfunnet til å legge press på regjeringen til å gjenoppta fredsforhandlingene basert på hans «rettferdige og fornuftige» standpunkt.

Føler seg oversett

Han begrunnet sitt ultimatum med at det gjennom de motstridende uttalelsene fra president Chandrika Kumaratunga og hennes koalisjonspartnere kom klart fram at hennes regjering ikke ville tilby det tamilske folket «verken en interimadministrasjon eller en permanent løsning».

– Den singalesiske nasjon verken assimilerer eller integrerer vårt folk til å leve i sameksistens eller tillater vårt folk å trekke seg ut og føre en separat eksistens. Vi kan ikke fortsette å leve i den politiske usikkerhetens mørke uten frihet uten emansipasjon uten noen utsikter for framtiden sa Prabhakaran.

Jehan Perera fra uavhengige National Peace Council mente Prabhakarans tale var et uttrykk for frustrasjon over at Tigrenes forslag ikke var blitt diskutert på mange måneder.

– De forsøker å tvinge regjeringen til å forholde seg til dem i stedet for å ignorere dem sa Perera ifølge alJazeera.net.

Vanskelig for Solheim

Prabhakaran grunnla Tamiltigrene i 1976 og bevegelsen begynte den væpnede kampen for å danne en separat stat for tamilene i 1983.

Erik Solheim vil en av dagene reise til Sri Lanka for å samtale med president Kumaratunga og Tamiltigrenes politiske leder S. P. Thamilselvan. Situasjonen virker svært fastlåst og med fare for at våpenhvilen kan bli brutt står fredsmekler Solheim overfor en vanskelig oppgave.

Powered by Labrador CMS