Nyheter
– Prøver å skildre livet

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Lasse Haugen (42)
Forfatter og lærer
kommer til Øvre Eiker bibliotek torsdag for å snakke om boka «Endepunkt ved reisens start»
Hva handler boka om?
– Det begynte egent tilfeldig rundt tida da bestefar lå for døden. Jeg har en blogg hvor jeg la ut en tekst som jeg fikk veldig gode tilbakemeldinger på og som mange likte. Med eksistensielle spørsmål, og hva tenker de på når de skal dø? Man går tilbake til seg sjøl og det man sansa for lenge siden, man lurer på det som var. Jeg er dessuten glad i å skrive og har på reiser og lengre opphold, som i Spania og i Nord-Norge, skrevet skildringer om livet i fjæra og på fjellet. Vi har et endepunkt hver dag, som kan gi oss en ny start hele veien. Boka er en slags undring over eksistensen, uten at noe guddommelig er med. Den er bygget opp med korthistorier og dikt. Og jeg tror folk kan kjenne seg igjen.
Hvorfor skrev du den?
– Jeg er veldig interessert i mennesker, at vi er forskjellige og hva det innebærer. Hva er det abstrakte i oss som undring og empati? Hva kjennetegner mennesker på godt og vondt? Jeg skriver blant annet om ei jente fra Syria, og vi møter en gutt som har store utfordringer i livet og et par som gnistrer i sitt møte. Jeg prøver å skildre livet.
Hva er tilbakemeldingene du har fått?
– Mange synes det er vakkert og flott. Jeg tror lyrikk og dikt kan gi oss et pusterom, virkeligheten gir så vanvittig mange inntrykk. Vi blir litt borte med nesa i telefonene våre. Så et av formålene med boka er at vi våkner, livet er så mye mer! For eksempel lange turer hvor man hører måkeskrik og går sammen med vinden. Det er jo det vi skapt til.
Du skriver barnebok også, hva handler den om?
– Har ikke sendt inn manus til forlaget enda, så vi får se. Men jeg har hatt god hjelp med fantastiske illustrasjoner av Monica Gulbrandsen Robbestad. Boka handler om klassebamsen Billy, og er en kred til alle de fantastiske lærerne som jobber med, og møter barna våre. En høytlesningsbok hvor jeg prøver å skape forståelse for annerledeshet. Inkludering og toleranse ligger meg svært nært.
Din bakgrunn?
– Jeg har vært FN-soldat i Libanon, er lærer og bodde i sju år i Tromsø og jeg har jobba i kriminalomsorgen. Nå er jeg tilbake på hjemstedet i Eiker, hvor jeg har jobba som lærer på Røren barneskole og nå på Hokksund ungdomsskole, og også på en barnevernsinstitusjon.
Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Jeg vil leve av Oscar Magnusson, den gjorde inntrykk i ungdommen.
Hva gjør deg lykkelig?
– Når det stemmer i hverdagen.
Hvem er din barndomshelt?
– Elvis.
Hva gjør du når du skeier ut?
– Tar med kona på Dubliners i Oslo.
Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?
– For at det norske samfunnet skal vise mer toleranse og inkludering.
Er det noe du angrer på?
– Skulle nok vært et slagsmål i Tromsø foruten.
Hvem ville du stått fast i heisen med?
– Med Barack Obama, Mahatma Gandhi og Martin Luther King jr. Er nok mye enighet der, men jeg hadde lært mye.