Politikk

Dagsavisen erfarer: Frp støtter Lae Solberg, får varaordføreren i Oslo

Frp får millioner til asfalt og posisjoner i bystyret i bytte mot å støtte Eirik Lae Solberg (H) som Oslos neste byrådsleder.

Oppdatert med bekreftelse, kl. 19.50

Oppdatert med bekreftelse av at byrådserklæringen legges fram tirsdag, kl. 20.32

Det blir nytt byråd i Oslo. Det er klart etter at Høyre og Venstre i helga klarte å forhandle fram en avtale med Oslo Frp, som støtter mindretallsbyrådet.

Til gjengjeld får Frp varaordføreren og mange millioner til asfaltlapping.

I snart to uker har partiene forhandlet for harde livet i Oslo. Høyre og Venstre trengte støtte fra Frp for å få flertall, men Frp gjorde seg kostbare.

På et møte mandag kveld godkjente Oslo Frps bystyregruppe samarbeidsavtalen, som gjør Eirik Lae Solberg til byrådsleder. Samtidig blir Anne Lindboe (H) ordfører og Julianne Ofstad (Frp) varaordfører. Tirsdag har Dagsavisen fått bekreftet at byrådserklæringen bli lagt fram. Ifølge Aftenposten vil denne bli presentert på Deichman bibliotek klokken 13.00.

Posisjoner og asfalt

Hovedpunktene i avtalen er dette: Byrådet skal minst doble pengebruken på veivedlikehold i Oslo sammenlignet med revidert budsjett. Det skal gi rundt 110 friske millioner til lapping av byens veier. Byrådet skal også legge fram en forpliktende opptrappingsplan for å ta igjen etterslepet på veivedlikehold i hovedstaden.

Frp får også varaordføreren. Flere uavhengige kilder bekrefter overfor Dagsavisen at det blir Julianne Ofstad, tredjekandidat på Frps Osloliste.

Julianne Ofstad er 2. kandidat for Oslo Frp.

Heltidsstillinger er et viktig forhandlingskort når bystyret skal konstitueres. Her får Frp to. Deres førstekandidat Magnus Birkelund blir utvalgsleder og Julianne Ofstad blir utvalgsnestleder, i tillegg til jobben som varaordfører.

Dagsavisen erfarer at Birkelund skal lede miljø- og samferdselsutvalget, mens Ofstad blir nestleder i helse- og sosialutvalget.

Fordi mannen som stod på toppen av Oslo Frps valgliste, Lars Petter Solås, ble ekskludert fra partiet før sommeren har Frp bare tre politikere i bystyret. I tillegg til Birkelund og Ofstad sitter Ingeborg Bjørnevik i bystyret for Frp.

Tøffe forhandlinger

Etter valget ble det kjent at fylkesstyret i Oslo Frp har vedtatt å ikke støtte et byråd de ikke selv ville være en del av. Det skapte enormt hodebry for byrådspartiene Høyre og Venstre, som plutselig ikke hadde noe parlamentarisk grunnlag i Oslo bystyre for å danne et nytt byråd. Særlig etter at partiet Venstre brøt forhandlingene om å gå i byråd med Frp og Krf.

Så, 10. oktober snudde fylkesstyret i Oslo Frp og tillot likevel forhandlinger mellom Frp og byrådspartiene Høyre og Venstre. Siden da har det vært få lekkasjer fra forhandlingene, før partiene nå altså er enige om en avtale.

Foran valgbod

Internt i Fremskrittspartiet er avtalen kontroversiell. Flere mener man får for lite igjen i politikk, og har prioritert posisjoner. Likevel blir forslaget vedtatt i kveld. Kildene sier det skjer etter mildt påtrykk fra den sentrale partiledelsen.

Dagsavisen kjenner også til at partiledelsen var inne i forhandlingene i den avgjørende fasen i helga.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen