Politikk

Vedum: Det går godt i norsk økonomi

Det går godt i norsk økonomi, budsjettet er tilpasset dette, sier finansministeren, som ikke vil si noe konkret om oljepengebruken i forkant av framleggelsen.

En smilende finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kom ut fra statsrådsboligen sin i Homansbyen i Oslo litt over klokka 7 mandag morgen. Til journalistene som ventet på utsiden, sa finansministeren at han hadde sovet godt og så fram til en god budsjettdag.

Han ville ikke si noe konkret om hvor mye oljepenger regjeringen legger opp til å bruke. Den siste tiden har kraftig økning i olje- og gassprisene også ført til mer penger i statskassa.

– Vi har jo hatt veldig lave renter. Krona har også vært veldig lav, og det har styrket konkurranseevnen vår. Vi er opptatt av å ha et ansvarlig og godt budsjett, og det er det vi kommer til å legge fram klokken 12, sa finansminister Vedum til pressen.

Øker ikke oljepenge-bruken

Litt senere kom en pressemelding fra Regjeringen, der den skriver at det ikke er noen endringer i de såkalte nøkkeltallene. Dermed legges det opp til bruk av 322,4 milliarder kroner fra oljefondet, en nedgang på 84,8 milliarder fra året før. Det utgjør 2,6 prosent av fondets verdi og like mye som Erna Solberg la opp til, og det er godt innenfor handlingsregelens anbefaling om å holde oljepengebruken under 3 prosent.

Det er heller ikke gjort noen nye makroøkonomiske prognoser fra Finansdepartementets side. Det ventes fortsatt at arbeidsledigheten vil ligge på 2,4 prosent, og bruttonasjonalprodukt i Fastlands-Norge vil øke med 3,8 prosent.

Finansminister Vedum sier til TV 2 at regjeringen holder igjen på oljepengebruken for å unngå at renta skal stige raskere enn Norges Bank legger opp til.

– Det er mange som har mye lån i Norge og er bekymret for rentene. Nå har Norges Bank varslet at tiden for rekordlave renter er litt forbi, så det kommer til å gå litt oppover. Derfor er det viktig at vi holder igjen på oljepengebruken, slik at vi ikke bidrar til at rentene ikke går fortere opp enn det Norges Bank allerede har varslet, sier Vedum.

Pendlere

Klokken 12 legger regjeringen fram sitt endrede forslag til neste års statsbudsjett i Stortinget. Vedum sier folk vil merke endringene regjeringen legger opp til.

– Folk skal se at vi ser hverdagen deres, sier han.

Vedum nevner spesielt pendlere, hvor det på forhånd er blitt kjent at regjeringen vil styrke pendlerfradraget til en pris av 500 millioner kroner. Et annet tiltak er at den nye regjeringen vil kutte elavgiften med nesten 50 prosent i januar, februar og mars for å møte de høye strømprisene. Tiltaket er beregnet til å gi staten 2,9 milliarder kroner mindre i avgifter neste år.

– Dette hjelper alle som har strømutgifter i Norge, og det viktig at de kostnadene ikke blir kjempehøye for folk, sier Vedum.

Vedum sier også at han gleder seg til å legge fram den delen av det endrede forslaget som går på klima.

– At vi klarer å få ned norske klimagassutslipp og skape flere arbeidsplasser og verdiskaping, også skal ta hensyn til folk. For det er jeg alltid opptatt av: At man skal ta hensyn til folk, sier Vedum.

Saken fortsetter uner videoen

Om SV

Vedum mener at Ap-Sp-regjeringen kommer til å ha en god dialog med SV om budsjettet.

– Mange av de tingene som ligger i budsjettet, er ting som SV vil kjenne seg igjen i, for eksempel dette med styrket kommuneøkonomi når det gjelder skole, sykehjem, lave priser i barnehagen, sier Vedum.

Han spår at SV kommer til å være ekstra fornøyde med 300 millioner kroner ekstra til ressurskrevende tjenester, som går til dem med aller størst hjelpebehov i kommunene.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta om budsjettlekkasjer fra regjeringen

Mandag legger regjeringen fram tilleggsnummeret til statsbudsjettet for 2022. Dette er lekkasjene som har kommet hittil.

  • Kutt i elavgiften på 2,9 milliarder kroner ( NRK ).
  • Husbanken får 2 milliarder kroner mer til startlån for nye boligkjøpere. Totalt blir lånerammen 21 milliarder kroner. (NTB)
  • Kommunene får 2,5 milliarder kroner ekstra i frie inntekter. ( NRK ) Det inkluderer 1,2 milliarder kroner som settes av som tilskudd ut fra hvor mange skoler de har. Målet er å redde skoler som trues av nedleggelse. ( VG )
  • 1,1 milliarder kroner ekstra settes av til klimatiltak. Blant annet økes bevilgningene til Enova med 300 millioner kroner, hvor 100 millioner er satt av til ladestasjoner for elbil, og fornybar energi med 400 millioner kroner, som går over bistandsbudsjettet. ( VG )
  • 1 milliard kroner settes av til ytterligere kutt i ferjeprisene. ( VG ) I tillegg skal det bli gratis å reise med ferje til små øyer og kystsamfunn. Det settes av 30 millioner kroner til dette. (NTB)
  • Maksprisen i barnehagene reduseres fra 3.315 kroner til 3.050 kroner per måned. Det vil årlig koste staten 690 millioner kroner. ( TV 2 )
  • 500 millioner kroner settes av til å sørge for at ingen skal miste arbeidsavklaringspenger over nyttår. Det varsles også regelendringer innen sommeren. ( TV 2 )
  • Pendlerordningen styrkes med 500 millioner kroner. ( Dagbladet/Børsen.)
  • Fagforeningsfradraget dobles fra 3.850 til 7.700 kroner i løpet av to år. Halvparten av økningen foreslås allerede i høst. Dette utgjør 425 millioner kroner i budsjettet for 2022. ( VG )
  • Bistandsbudsjettet omprioriteres slik at 500 millioner kroner ekstra går til matsikkerhet og småbønder i sørlige deler av verden. ( Nationen )
  • Det settes av 136 millioner kroner til 1.000 flere tiltaksplasser i Nav og 175 millioner til varig styrking av Nav. ( NRK )
  • Støre-regjeringen reverserer et kutt foreslått av Solberg-regjeringen og bevilger 300 millioner kroner til toppfinansiering av ressurskrevende tjenester for personer med ekstra bistandsbehov. (NTB)
  • Tilskuddet til sykehusene skal økes med ytterligere 350 millioner kroner neste år. Det kommer på toppen av 350 millioner kroner som den forrige regjeringen forslo. Totalt vil altså sykehusene få 700 millioner kroner mer neste år enn i år. ( Dagbladet )
  • Investeringsstøtten i jordbruket økes med 200 millioner kroner. (NTB)
  • Politiet får 200 millioner ekstra for å øke bemanningen og lokal tilstedeværelse. ( VG )
  • 150 millioner kroner settes av for å gi full momskompensasjon innen kultur og idrett. ( NRK )
  • I et første steg for å fase ut det kommersielle barnevernet bevilger regjeringen 100 millioner kroner ekstra til offentlige barnevernsinstitusjoner. ( Klassekampen )
  • 50 millioner kroner ekstra settes av til psykisk helse. 10 millioner går til lavterskel psykisk helsehjelp i kommunene, mens resten går til tverrfaglige og oppsøkende team. ( TV 2 )
  • Forsvarsdepartementet flytter 40 millioner kroner fra internasjonale operasjoner til Heimevernet. ( Nationen )
  • Forsvaret får 50 millioner kroner ekstra for å bedre soldatenes boforhold. ( NRK )
  • Regjeringen vil gi 38,5 millioner kroner for å opprette 250 nye varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA). (Dagsavisen).
  • Det såkalte finnmarksfradraget økes med 16 prosent. Det gir 31 millioner kroner mindre i inntekter til staten. ( Altaposten )
  • 30 millioner kroner settes av for å styrke påtalemyndigheten. Pengene skal blant annet brukes for å øke påtalekapasiteten i saker med vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep. ( TV 2 )
  • 50 millioner kroner ekstra settes av til kriminalomsorgen. Pengene skal gå til mer bemanning i fengslene. ( BT )
  • Støtten til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) økes med 50 millioner kroner. ( Dagbladet ).
  • Mattilsynet får 20 millioner kroner ekstra. Halvparten skal øremerkes dyrevelferd og tilsyn. ( NRK )
  • Pressestøtten til lokalaviser økes med 8 millioner kroner. (NTB)

---

Mer fra Dagsavisen