Innenriks

Regjeringen kutter 2,9 milliarder i strømavgiften

På grunn av de høye strømprisene vil den nye regjeringen legge fram et kutt i strømavgiftene på 2,9 milliarder kroner.

Oslo 20210207. 
Strømmaster i bydel Stovner. Høyspentledning og master på den såkalte Vinstralinja ved Nedre Fossum i Groruddalen. Kraftledningen går fra Vinstra i Gudbrandsdalen til Oslo.
Foto: Heiko Junge / NTB

Det er finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) som opplyser om kuttet til NRK mandag morgen. Klokka 12 skal regjeringen legge fram sitt forslag til endringer i statsbudsjettet.

– I vintermånedene, fra januar til mars, kutter vi elavgiften med cirka 48 prosent. Resten av året kutter vi med cirka 9 prosent, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NRK.

Store økte inntekter

Han omtaler tiltaket som et tungt kutt som vil innebære at staten får 2,9 milliarder mindre inntekter fra strømavgifter i løpet av neste år, sammenlignet med i år.

Kuttet vil utgjøre om lag 10 øre kilowattime fra januar til mars. Analytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight sier til E24 at en privatperson kan spare mellom 500 og 1.000 kroner gjennom vinteren dersom en legger et forbruk på 3.000 kilowattimer per måned til grunn.

Men han legger til at staten også har store økte inntekter som følge av den høyere strømprisen.

– En betaler 25 prosent moms av kraftprisen, så staten har enorme inntekter når prisene er høye, sier Lilleholt.

Ifølge strømbørsen Nord Pool er det ventet at det skal settes årsrekord på 2,8 kroner per kilowattime mandag ettermiddag. Med nettleie og alle andre påslag vil det innebære en pris på rundt 4 kroner per kilowattime for vanlige husholdninger.

Den høye prisen vil innebære at en vanlig dusj vil koste om lag 20 kroner mandag ettermiddag.

Saken fortsetter under videoen

SV: Lite målrettet

SVs Kari Elisabeth Kaski mener «vanlige folk» ikke får særlig mye hjelp med regjeringens forslag. Hun hevder det er de som har mye fra før, som får mest støtte.

– Det er synd at det er så lite målrettet. Det er folkene som bruker mest strøm, de som har mest penger, som får mest igjen av staten nå. Det er uheldig. De som har minst, er kanskje de som merker økte strømpriser mest, og de får bare noen hundrelapper i hjelp fra staten, sier Kaski til Dagbladet.

Hun advarer samtidig Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre om at det ikke er noen automatikk i at SV støtter forslagene deres.

– Dette er et budsjettforslag fra Ap og Sp som vi i SV ikke føler oss bundet av i det hele tatt. SV har bedre løsninger enn dette, og det er de løsningene vi går til forhandlingsbordet med, sier hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen