Lesehjelper

Lesehjelper

Nå er «The Urban Legend» ute i praktbok. Deler av inntektene skal gå til et fond du driver for blant annet å hjelpe jenter til utdannelse.

- Bare det å stifte et slikt fond er krevende og ikke minst dyrt, men jeg synes ikke et fond har noe på børsen å gjøre - eller Cayman Islands, så vi gjør det på riktig måte. Vi vil bekjempe analfabetisme, urettferdighet og diskriminering og fremme utdannelse og skole i u-land. Vi har lyst til å gi stipender til jenter - det er ofte dem som må i jobb som barn - så de kan gå på skole og på den måten hjelpe familien med sin utdannelse. Man kan gjøre mye for å forbedre situasjonen. Vi vil samtidig hjelpe noen så man har en egen åker, så de kan dyrke maten sin og klare seg på egen hånd. Det handler om å gi folk selvrespekten og verdigheten tilbake så de slipper å stå der med hånda strukket ut.

Hjelper u-hjelp?

- De siste 50 årene har vi gitt mye i u-hjelp. Men det er ikke blitt så mye bedre. Jeg tenker det er to ting. Enten så er systemet gjennomkorrupt, for nå har jo så mange land fått mye hjelp i mange år, eller så er problemet mye verre enn man tror. Jeg frykter det er massekorrupsjon i hele systemet - på høyt nivå. Jeg tror det går helt til toppen og satt så i system at det vil bli opptøyer og uro om sannheten kommer fram.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det må være «The Biography of Malcom X». Det er en fantastisk bok og jeg har lært mye om en utrolig mann. Den forteller historien om en mann som ville gjøre verden til et bedre sted, men ble myrdet før han fikk en sjanse til å realisere målene sine. jeg leste den første gang på ungdomsskolen.

Hva gjør deg lykkelig?

- Se mine nærmeste smile og være happy. Og det å få hjelpe andre.

Hvem var din barndomshelt?

- Kan jeg si bare en?

Kjør på du.

- Michael Jackson, Malcolm X, Nelson Mandela og Tupac Shakur. Som barn var jeg veldig Michael Jackson-fan.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg kanskje skulle jobbet hardere? Nei da. jeg burde tatt meg mer tid sammen med familien. Jeg har vanskelig for å si nei.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da spiser jeg usunt. Om jeg virkelig skal feire, eller får en god nyhet, kjøper jeg sjokolademelk eller så spiser jeg en kebab.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Alt som kan gjøre verden til et bedre sted. Gi mer av oss selv til de svake.

Er det noe du angrer på?

- Jeg burde kanskje tilbrakt mer tid med dem som ikke lenger er her i dag. mine nærmeste venner som er gått bort.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Hvem som helst som jeg kunne lært noe av.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Josef Yohannes (33)

Tegneserieskaper

«The Urban Legend» er nå ute i bokform