Navn i nyhetene

Raste mot åpne pol: – Lørdagskosen har flyttet seg til hjemmekontoret

Da Vinmonopolet først stengte, og så åpnet igjen, gikk det i svart for Marius Sjømæling. Han mente at regeringen prioriterte børst fremfor fritidsaktiviteter for barn og unge.

Hvem: Marius Sjømæling (36)

Hva: Generalsekretær i Organisasjonen Barn av rusmisbrukere.

Hvorfor: Raste mot gjenåpning av Vinmonopolet etter lange køer i Bærum.

Du gikk nærmest i svart da myndigheten gjenåpnet «Polet» etter å første ha stengt dem ned i Oslo. Hvor dette raseriet?

– På vegne av barn og unge så rant begeret over da de gjenåpnet etter å ha stengt «polet» en lørdag. Den siste tida har det vært mye fokus på uteliv og skjenking, mens barnas behov ble skjøvet til side. Jeg ble ikke glad da de stengte, og heller ikke glad da de åpnet opp igjen. Jeg er bekymret på vegne av alle de barn og unge som sliter i disse dager. Og da de greide å omgjøre vedtaket om å stenge etter bare en dag, fikk jeg nok. Dette kunne jeg ikke bare sitte stille å se på. Både stengingen og åpningen virket lite gjennomtenkt. «Polet» kan de åpne, men det er greit å stenge alle fritidsaktiviteter for barn og unge. Det ble det først en Facebookpost av, som etterhvert tok helt av.

Les også: Oslo-barnehage i koronakrise

Hadde det ikke vært like greit å ikke stenge det ned i første omgang?

– Det var det jeg tenkte og. Men vi vet jo hvor sterk symbolsak Vinmonopolet er i Norge på godt og vondt. «Polet» er ikke noe vi skal tukle med. De bruker helsefaglige råd for å åpne «polet», men de bruker smittevern for å stenge fritidsaktiviteter. Det var barnet i meg som ble redd og frustrert, og som ville inn til Oslo for å si i sannheten til politikerne.

Vinmonopolet selger lovlige varer. Hva er da problemet med å ha det åpent?

– Samme uke som det ble stengt, så overprøvde Stortinget regjeringen med å åpne opp for skjenking. På den måten fremstår Stortinget som landets redningsmenn. Noen må være sinte på de unges vegne også. Derfor sier jeg ifra.

Er det riktig at barn og unge sliter mer under pandemien på grunn av rus og alkohol?

– Vi har opplevd en økning i tematikken og antall henvendelse. Både på anonyme chatttelinjer, fra alarmtelefonen, fra Kirkens SOS, fra Mental Helse. Det er tydelig at det er en del rus, vold og seksuelle misbruk. Dette henger sammen med at folk er hjemme. Opp mot jul fik vi en del henvendelser fra ungdom som opplevde en endring hjemme. Lørdagskosen har flytte seg til hjemmekontoret. Kanskje ikke så mye fyll, men hva er galt med et lite glass rødvin til lunsj liksom? Kanskje ikke skadelig for de voksne, men deres «belønning» går ut over barn og unge emosjonelt.

Les kommentaren: Helt vanvittig at Vinmonopolene fikk åpne

Har du selv dårlig erfaring med rus?

– Jeg er vokst opp med en mamma som var rusmisbruker og som senere fikk diagnosen bipolar. Hadde jeg vært barn nå, hadde jeg vært glad for hjemmeskole. Da kunne jeg vært her og passet på henne. Mange igjen snakker om skolen som sitt eneste fristed. Så det finnes ikke noe fasitsvar.

Les også:  – Grunn til optimisme

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er et innmari godt spørsmål. Det er Norsk Barnevernslov, i 1994-utgaven. Den leste jeg helhetlig da jeg var barnevernsbarn, og tenke at jeg kunne fikse meg selv. Jeg ble et høylytt barnevernsbarn i min egen sak, og ikke alltid til glede for saksbehandlerne.

Hva gjør deg lykkelig?

– Følelsen av frihet. Følelsen av å kjenne at jeg har frihet til å velge. Luksus i diss dager hvor vi blir fortalt hva vi kan gjøre, og hva vi ikke må gjøre.

Les også: Oslo-barnehage i koronakrise

Hvem var din barndomshelt?

– Min barndomshelt, var nok Simba i Løvenes Konge. jeg har et sterkt forhold til den filme. Den viste at man kan ha det vanskelig som liten, men likevel bli noe svært som stor.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det er min indre perfeksjonist. Min indre stemme og kritiker som sier at «dette kunne du gjort bedre».

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da drar jeg sammen med mine nærmeste venner og reiser utenlands, noe vi gjør fast to uker hvert år. I fjor ble det ikke noe av, men i 2019 var vi på Vinterfestivalen på Gran Canaria.

Les også«Det er vanskelig å forstå at Vinmonopolene i det hele tatt fikk åpne slik de gjorde lørdag»

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Tydeligvis stenging og åpning av Vinmonopolet.

Er det noe du angrer på?

– Kanskje på at jeg ikke var flinkere til å lytte til egne behov litt tidligere. Selv om jeg hadde lyst til å si nei, sa jeg ja, og satte andres behov fremfor mine egne.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det siste året gjerne med helseminister Bent Høie. Det ville vært en fin og utfordrende samtale, og jeg kunne lært og forstått mer om hans rolle som helseminister.