Navn i nyhetene

Lært mye av farfar

Victoria Marie Evensen er endelig tilbake etter fødselspermisjon. Nå nyter hun kaffekoppen sin med god samvittighet.

Foto: SIRI ERIKSEN

Hvem: Oslos byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen (39)

Hvorfor: Fikk jobben av Raymond Johansen i oktober, men var da i fødselspermisjon. Hadde sin første arbeidsdag 2. januar.

Kan jeg gratulere deg med ny jobb nå, eller er det for seint? Du fikk den jo egentlig i oktober.

– Ja, det syntes jeg absolutt. Jeg begynte 2. januar etter å ha fullført foreldrepermisjonen.

Følte du det samme som meg, at det var deilig å komme tilbake på jobb etter permisjonen? Endelig kan man gjøre ting som å gå på do i fred eller drikke varm kaffe.

– Det er noe sant i det. Når man får barn får man jo en ny sjef i livet som er ganske tydelig de første månedene. Så jeg drikker definitivt kaffe med god samvittighet nå. Og det er veldig godt å se at hun har det så fint sammen med pappaen sin. Jeg er veldig fornøyd med vår beslutning om å dele permisjonen 50/50.

Hvordan har den første uka som byråd vært?

– Det har gått slag i slag, med åpning av det rehabiliterte Holmlia bad, rivestart på Lambertseterhjemmet, NHOs årskonferanse og mye annet. Det er et bredt spekter av ting denne byrådsavdelinga har ansvar for.

Du er jo ny byråd for næring og eierskap. I fjor blei Oslo kåra til Norges beste kommune å drive næring i av NHO. Derfra kan det vel bare gå nedover?

– Nei, absolutt ikke. Selv om vi er stolte av den kåringa har vi store ambisjoner videre. Vi må finne svaret på framtidas utfordringer i arbeidsmarkedet, og det grønne skiftet er noe vi må løse sammen med næringslivet.

Før var du byutviklingspolitiker i bystyret, mens nå blir du næringspolitiker. Men det henger kanskje sammen?

– Ja, det er mange paralleller. Et eksempel jeg allerede har jobbet mye med er bilfritt byliv. Der er vi avhengige av et godt samarbeid med næringslivet for å få bygulvet til å funke. Det handler ikke minst om alle som jobber i handelen og serveringsbransjen for at vi skal få liv i gatene.

Det er ikke alle i næringslivet som er like fornøyde med planene om bilfritt byliv?

– Nei, det er det ikke. Men når en så stor endring kommer tar det litt tid å bli vant til det. Det samme skjedde jo da røykeloven ble innført. Man sa at dette kom til å få enorme konsekvenser, men vi ser nå mange år seinere at det er utenkelig at det skulle bli gjort på en annen måte. Jeg håper det samme skjer nå med omleggingene som handler om å gi bygulvet tilbake til folk og kjøre mindre bil.

Yrkesbakgrunnen din er fra reklame? Hva er det du har tatt med deg fra reklamebransjen og inn i politikken?

– Jeg er utdanna tekstforfatter. Politikk handler jo mye om formidling og få folk til å forstå hva det er vi prøver å få til. Det handler om språk og få folk med på endringene du har lyst til å få til.

En fordom mot politikere og PR- og reklamefolk er jo at det er veldig kort vei fra den ene bransjen til den andre. Stemmer det, eller er det en myte?

– Jeg kan forstå at folk tenker det, vi ser jo innimellom noen politikere som går fra politikk til PR. Men da jeg ble politisk aktiv syntes jeg at jeg var ganske ensom som reklamedame i politikken. Så veien er nok ikke nødvendigvis så kort.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Ringenes Herre» er nok den jeg har lest flest ganger, men boka som har gjort størst inntrykk i seinere tid er «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar.

Hvem var din barndomshelt?

– Farfar, som het Jens Evensen og var politiker og diplomat. Han viste meg at enkeltmennesker kan få til store endringer. Det var utrolig spennende å spise søndagsmiddager der han fortalte om alt han hadde erfart. Han var raus og handlekraftig, og klarte hele tida å se verdien av dialog.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser biff på en av Oslos mange gode franske restauranter.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg kommer alltid til å gå i demonstrasjonstog når noen prøver å rokke ved abortloven.

Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke har bodd et halvt år i Paris.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Gutta i «Norske Selskab» som mener at kvinner ikke er velkomne i klubben.