Navn i nyhetene

Hva skal man snakke med Greta Thunberg om, 'a? «Hei, hva synes du om miljøet?»

Aleksander Schau om VM, Garrincha, litt dart og hvem han vil stå fast i heisen med.

Aleksander Schau (44)

Fotballekspert. Snakker om fotball-VM i studio på NRK, og i podcasten Fotballklubben.

Du, hvor langt kommer Norge i VM?

– Nei, vi ryker i kvarten.

Æsj. Men vi slår Sør-Korea?

– Jaaaa, alle sier jo det.

Men du er eksperten.

– Greia er at jeg ikke er enig i at dette bare er å hente poeng. Korea har ikke noe å tape. De kan bare gå ut og kose seg, med lave skuldre. Fader ass. Jeg er evig pessimist.

Men du tror vi går videre?

– Du skal ha bra med uflaks for å bli en av de to treerne som ryker. Men det er jo noe med Norge og mesterskap. Vi er glade i å hente fram den uflaksen.

Det går i hvert fall bedre enn sist!

– Ja, vi har både scora mål og fått poeng. Det er to ting vi ikke gjorde sist.

Hva har skjedd i mellomtida?

– Vi har blitt flinkere til å spille fotball, da. Det var skrekkelige greier. Det er veldig kjedelig, de har vel bare øvd mer. Da blir du flinkere. Sorry, det er et ekstremt kjedelig svar.

Det får gå. Hvem er vår beste spiller?

– Caroline Graham Hansen. Hun er Norges kuleste fotballspiller uansett kjønn og alder. Gjør ting ingen andre får til. Hun flyter på gresset. Du ser frykten i øya på motstanderne til Norge når hun har ballen.

Hvem er den tøffeste?

– Det er Lise Marie Utland. Hun er brutal. Tråkker på hæler og drar litt i skjorta. Helt nasty. I tillegg til å være kjempegod, da. Hun er en sånn som vi liker å ha på eget lag, og som er kjempeirriterende å spille mot.

Hvem kommer til å holde på lengst?

– Karina Sævik. Hun er bare 23 nå. Og scorer helt ville mål. Gå inn på Youtube og søk opp målene hennes!

Ok. Hvem scorer det avgjørende målet som gjør at Norge blir verdensmestre?

– I dette VM, som jeg har sagt vi ryker ut i kvarten av?

Jepp.

– Maria Thorisdottir. På corner. Med kneet. Hun har egentlig tenkt å ta den på huet, men så skifter den retning, og treffer kneet og går inn.

På overtid, som Solskjær den gangen?

– Nei nei, etter tjue minutter. Så blir det bare å bite fra seg de neste 70. Det er 2-1-målet, så dør kampen helt etter en forrykende start.

Les også: Fra Lyn til Barca

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Da jeg vokste opp synes jeg det var en enorm tilfredsstillelse å bla i Hvem Hva Hvor. Helt kick ass. Størrelser på land. Flagg. Sportsresultater. Ellers er jeg glad i Ruy Castros bok om Garrincha. På de første tredve sidene har du gjort unna både kannibalisme og sex med en geit. Det er en reise.

Hva gjør deg lykkelig?

– Den ene helga, hvert sjette år, hvor alle resultatene er riktig. Alle lagene jeg liker slår alle lagene jeg ikke liker. Og resten av de jeg ikke liker taper de også. Det er som å få seks enere når du skal ha maxi-yatzi. Holy moly!

Du har et lag i alle land? La meg teste ... Kroatia?

– Ja, Hajduk Split. Basert på en ferie i Kroatia. Jeg gikk på rommet mitt, og så viste det seg at eieren hadde strikka Hajduk Split-puter. Alle putene i rommet var hjemmestrikka Hajduk Split. Da fikk de min kjærlighet tilbake.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg skulle gjerne vært litt kortere. Huet stanger alltid i taket, og knærne er litt lange på nattoget. Så fem centimeter lavere, det hadde vært deilig.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da fyrer jeg opp spillet Championship Manager 01/02. Og siden jeg ikke tåler melk eller alkohol, så kjøper jeg det største begeret med smågodt, og fyller det med noe som heter wienerlinser. Så er det obskøne mengder Pepsi Max, og dart på TV. Og en ordentlig sliten prompebukse. Og duppe av innimellom. Da er jeg på mitt ekleste.

Alt dette forstår jeg, unntatt dart.

– Aller helst dart fra Blackpool eller Tyskland. Det må være en lurvete gjeng. Av og til føler jeg at jeg kan lukte den idretten gjennom TV-en.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Hva pleier folk å svare på det a?

Det går mye i Mandela, Trump og Greta Thunberg.

– Haha, for en kjedelig gjeng du prater med! Hva skal man snakke med Greta Thunberg om, a? «Hei, hva synes du om miljøet?» Hahaha.