Navn i nyhetene

Aadland utenfor komfortsonen

Tom Roger Aadland gikk ut av komfortsonen da han jobbet med sin syvende plate, «Songfugl». Men noen ganger er det rett plass å være, tror han.


Hvem: Tom Roger Aadland (53)

Hva: Rockepoet.

Hvorfor: Slapp albumet «Songfugl» 1. mars, og fredag kveld spiller han på Tou scene.

– «Songfugl» er ditt sjuende album. For dem som ikke har hørt det enda; hvordan vil du beskrive det?

– Jeg tror det er det mest direkte albumet jeg har laget. Kanskje det mest tilgjengelige også? Og det sterkeste, melodisk sett. Det er litt av grunnen til at jeg har valgt den albumtittelen, fordi jeg føler det er en samling gode låter. De fleste som har hørt det sier det er det lyseste jeg har laget.

– Hva betyr det?

– Mitt forrige album med egne låter var ganske melankolsk; det handlet mye om lengsel og kjærlighet. Jeg ble veldig overrasket da jeg oppdaget det, og jeg ble like overrasket da jeg oppdaget hvor lyst dette er. Det er ikke så stor forskjell på hvordan jeg føler meg nå, og for tre år siden, men jeg hadde kanskje en ubevisst trang til å komme med en motreaksjon denne gangen.

– Men at du er overrasket? Betyr det at tekstene bare «kommer til deg»?

– Ja. På dette albumet ble alle sangene skrevet veldig raskt, med mye intuisjon og magefølelse. Med vilje lar jeg være å stoppe opp og tenke, men lar det heller bare flyte, så ser jeg etterpå hva det har blitt. De rundt meg forventet nok at jeg skulle lage et enda flottere, og minst like mørkt album som sist, men det var ikke det som kom.

– Du er jo kjent for å være en dyktig tekstforfatter. Gjør det at du føler presset når du skal gi ut ny musikk?

– Jeg er jo klar over hva folk mener, og denne gangen var det litt skummelt. Rett og slett fordi tekstene er kortere og kanskje mindre komplekse enn de jeg har skrevet før. Men jeg tror jeg har fått god selvtillit på at jeg kan skrive musikk i pop- og rockformatet. Så selvtilliten er nok en forklaring på hvorfor jeg har våget å skrive andre type låter denne gangen, enn jeg kanskje ville gjort for fem år siden. De nye låtene er veldig direkte. Og jeg liker låtskrivere som klarer å si ting enkelt. Det synes jeg er fantastisk.

– Hva synes du selv om det nye albumet ditt, da?

– For å være ærlig blir jeg bare mer og mer fornøyd med det for hver dag som går. Jeg var veldig usikker i starten fordi jeg var utenfor komfortsonen min. Men av og til er det rette plassen å være. Det er i alle fall der det skjer ting.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er kanskje en klisjé av en sørvestlending, men det må bli Bibelen.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Bortsett fra musikk er det naturopplevelser.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Da kjøper jeg bøker som jeg egentlig ikke har plass til. Vi bor i en liten leilighet på Tøyen, og derfor har vi egentlig en avtale om at én bok skal ut for hver nye du tar inn. Men jeg bryter nok den regelen litt for ofte.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det må bli Gandhi.

– Ikke Dylan?

– Nei, for det kunne fort blitt en sånn situasjon hvor jeg i ettertid ergrer meg over ting jeg sa eller ikke sa.

Mer fra Dagsavisen