Navn i nyhetene

På ingeniørjakt

Bilde 1 av 4

Omar Gamal (24)

Leder for over 11.000 NITO-studenter. (NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med 81.000 medlemmer).

Nye søkertall fra Samordna opptak viser at mange unge er skremt bort fra teknologiske fag som har en samlet tilbakegang på 4,4 prosent. Hvilke enkeltfunn eller trender er mest dramatisk?

– Det mest skremmende er hvis det har etablert seg en «sannhet» om at Norge ikke trenger ingeniører. Vi trenger flere ingeniører i dag og enda flere i framtida. Hvis unge slutter å ta teknologiske fag vil Norge ikke henge med i den teknologiske utviklingen. Dette er en internasjonal revolusjon like viktig som den industrielle revolusjon var for over 100 år siden.

Er nedgangen overraskende stor?

– Vi forventet nok en nedgang med tanke på det fokuset som har vært. Mange har mistet jobben. Men skal vi klare det grønne skriftet må vi ta i bruk den samme kompetansen som de arbeidsledige ingeniørene nå sitter med.

For petroleumsstudier er situasjonen dramatisk. I 2013 hadde NTNU 420 søkere til 53 studieplasser. I år var det 31 søkere til 29 plasser. Vil trenden snu?

– Den må snu. Vi har ikke noe valg. Behovet i denne sektoren vil øke de nærmeste årene. Fire av fem bedrifter innen olje- og gassbransjen sier de vil trenge flere ingeniører enn de sitter igjen med etter nedbemanningen. Også folk fra denne utdanningen skal sikre det grønne skiftet.

Hva er lyspunktet i årets søkertall?

– Det er utrolig kult at studentene som har kommet inn på nanoteknologi har det høyeste karaktersnitt i Norge – og høyere enn medisin. Det viser en fantastisk interesse for feltet fra elever med de beste resultatene.

Hva skal til for å gjøre teknologifag mer attraktivt blant unge?

– Vi må fortelle dem at tekonlogiutdanning ikke bare er tørre, kjedelige og tunge mattefag. Tvert imot er det det som skal redde verden og løse fattigdom, klimaendringer og demokratiutfordringer.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Boken «Otto og Joppa» om en gutt som ble mobbet av noen andre gutter, men fikk en veldig god venn.

Hva gjør deg lykkelig?

– Mennesker.

Hvem var din barndomshelt?

– Mamma og pappa. De har dedikert livet sitt på å bygge et godt liv for meg og søsknene mine.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg synes jeg til tider er for politisk korrekt. Jeg jobber med saken.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Forteller ingenting til dama, kjøper burger og ser serier på Netflix.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Verdens klimapolitikk, ekstremisme og okkupasjonen av Gaza.

Er det noe du angrer på?

– Ingenting viktig. Kan du ikke gjøre noe med det er det bare dumt å angre.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Mange folk. Tim Berners-Lee, som oppfant Wold Wide Web, Bill Gates, Elon Musk og Kåre Willoch.

Mer fra Dagsavisen