Navn i nyhetene

Tråkker til for klimaet

Marie Storli (23) er medlem av Internasjonalt Utvalg i Grønn Ungdom og deltar i sykkelrittet «Tour de COP», som startet i Oslo 5. november, og som har Paris som mål.

Hva er «Tour de COP»?

– Et sykkelritt fra Oslo til klimaforhandlingene i Paris, med krav om en ambisiøs og rettferdig klimaavtale. Nå har vi snakket om utfordringene lenge nok, tida for handling og løsning har kommet.

Hva er din motivasjon for å sykle de 2.000 kilometerne som det faktisk er snakk om?

– Å vise meg selv – og andre – at alt er mulig om man bare våger å sette seg ambisiøse mål. For å klare det må vi akseptere at vi ikke kan vite alt før vi setter i gang – veien blir til mens vi går. Det gjelder bare å sette i gang!

Er det mange andre som sykler sammen med deg til Paris?

– Mange, vanlige mennesker med ulik bakgrunn, som samles om at vi må stå sammen i møtet med vår tids største utfordring. Noen blir bare med én etappe eller noen dager, andre skal hele veien til Paris.

Hvordan har turen vært så langt?

– Det har gått overraskende lett å sykle så langt og lenge. Det lengste jeg hadde syklet i ett strekk før denne turen var 35 kilometer. Nå sykler vi over 100 kilometer noen dager.

Hvor avgjørende blir klimatoppmøtet for klodens framtid?

– Først og fremst handler det om vår framtid. Hvor viktig avtalen blir avhenger av kvaliteten på den. Med mindre et mirakel inntreffer får vi ikke en avtale som begrenser global oppvarming til to grader. Det holder ikke, og betyr at avtalen må reforhandles.

Du kommer til et Paris i sorg etter forferdelige terroren som krevde så mange liv. Hva slags tanker har du gjort deg om det som har skjedd der? Vil terroren kunne påvirke klimatoppmøtet?

– Terroren vil selvfølgelig påvirke stemningen i Paris og spesielt møtene for sivilsamfunn på utsiden av de formelle forhandlingene. Jeg håper de på innsiden fortsetter sitt arbeid med å enes om hvordan vi skal redusere klimaendringene til to grader. Vi velger ikke mellom fred og et stabilt klima – det henger sammen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «The Challenge of Africa» av Wangari Maathai.

Hva gjør deg lykkelig?

– Friheten ved å reise på besøk til nye folk og land.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Hvor fort jeg glemmer hva folk heter.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Danser til mørke beats til det blir lyst.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Demonstrerer helst for.

Er det noe du angrer på?

– Om du spør meg om én måned er svaret trolig at jeg ikke brukte mer tid til å lese på eksamen.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jonas Gahr Støre, det er så mye jeg skulle ønske han ville forstå.

Nyeste fra Dagsavisen.no: