Navn i nyhetene

Griper mulighetene

Terje Male (51) er administrerende direktør i Harald A. Møller AS, som må kalle inn nesten 150.000 biler i Norge etter utslippsjuks ved fabrikken.

Volkswagen-konsernet har vært ute i hardt vær den siste tida, på grunn av juks med utslippene. Hvordan har det påvirket deres hverdag?

– Hverdagen har vært snudd på hodet. Etter at dette kom for dagen, har vi bare jobbet med denne saken. De siste ukene med å holde berørte kunder og media informert og få svar på ting angående jukset. Men vi har vært dyktige med å isolere denne saken fra den daglige driften.

Hva var dine første tanker da du fikk høre om «Dieselgate»?

– Jeg fikk en tekstmelding fra informasjonssjef Anita Svanes tidlig lørdag morgen 19. september, og jeg skjønte fort at dette ikke var en bra sak. Jeg er utrolig skuffet, overrasket og lei meg. Det er vanskelig å forstå at et så stort og velregulert selskap som Volkswagen kan havne i en slik situasjon.

Frykter du at omdømmet til VW i Norge vil bli svekket etter dette?

– Omdømme er ikke noe man eier evig. Det er noe man må gjøre seg fortjent til hver eneste dag. Ikke alle har utslipp som prioritet når man velger merke, men ingen liker å føle seg lurt, eller å bli sett på som de som jukser. Jeg tror vi på sikt vil komme styrket ut av det, fordi vi har en sterk og solid organisasjon i Norge, som kundene har tillit til.

Dere skal tilbakekalle de bilene det gjelder i Norge, nesten 150.000 biler. Hva konkret vil bli gjort med dem?

– Disse oppgraderingsløsningene, skal først godkjennes av tyske veimyndigheter. Vår forståelse, er at for de aller fleste bilene, dreier det seg om en programvareoppgradering. Alle som er berørt, vil bli innkalt. Bilene er helt trygge å bruke som vanlig.

Vil utslippene bli mindre etter at dere har hatt dem inne til oppgradering?

– Når løsningene godkjennes av tyske veimyndigheter, og oppgraderingene er gjennomført, forutsetter vi at bilen vil være i den stand, og med de spesifikasjoner, kundene våre ble forespeilet da de kjøpte bilen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– En jeg husker godt, er «En mann med navn Ove», av Fredrik Backman. Den handler om en person som på slutten av livet, griper de mulighetene han har når de er der. Og det er et motto jeg kan forene meg med.

Hva gjør deg lykkelig?

– I hvert fall ikke «dieselgate». En båttur en sommerdag, eller en dag i skibakken, sammen med kona min Kristin er perfekt.

Hvem var din barndomshelt?

– Det må være storebror Werner. Han var den som alltid banet vei for oss yngre søsken.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg ofte er altfor utålmodig.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Der er jeg ikke så komplisert. En god middag med god vin, sammen med kona Kristin og barna, som vi etter at de ble voksne ser altfor sjelden.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg er ikke en person som lett jages ut i demonstrasjonstog.

Er det noe du angrer på?

– Egentlig ikke, og jeg synes det er best sånn. Jeg står for de valgene jeg har gjort.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg ønsker at heisen går. Men når først heisen står, ville lederne i de respektive forhandlerforeningene, for å finne ut hvordan vi skal løse dette best mulig, vært et greit heisfølge.

Mer fra Dagsavisen