Navn i nyhetene

Mona startet en folkebevegelse

Det startet med en telefon til Dagsavisen. Nå har Refugees Welcome to Norway fått vel 60.000 medlemmer på to uker.

Navn: Mona Bentzen (54)

Aktuell: Kunstner, ildsjel og en av initiativtakerne til folkebevegelsen Refugees Welcome to Norway – med vel 50.000 medlemmer på to uker.

Hvordan startet det hele?

– Jeg fulgte en afghansk asylsøker til Politiets utlendingsenhet og ble sjokkert over virkeligheten som møtte meg der. Opptil 100 asylsøkere sover rett på gulvet i flere døgn, de får ikke dusje, kun vann, tørt brød med pålegg å spise, de låses inne om natta og holdes innesperret store deler av døgnet. Mange var syke og trengte medisiner. Noen hadde skabb. Alle var fratatt telefonene sine, de hadde lite klær og dårlige sko. Jeg så redde barneøyne og barnehender vinke i vinduene, men barna fikk aldri komme ut i luftegården. Da ringte jeg Dagsavisen.

LES OGSÅ: Hun varslet om asylbarna i Afghanistan

I en reportasje i Dagsavisen tidligere i sommer fortalte vi om hvordan du og andre ildsjeler har bidratt med matutdeling hos PU. Forfatter Hilde Hagerup engasjerte seg da i saken, noe som har resultert i et stort folkeengasjement. Kan du fortelle om dette?

– Jeg sto utenfor PU med 50 skrubbsultne og apatiske asylsøkere. Jeg tenkte at dette kan ikke fortsette lenger! Jeg kjøpte 60 falafler og tok med. Det ble 3.000 kroner, men ja, ja, det var godt anvendte penger. Resultatet ble en reportasje i Dagsavisen 8. august. Den utløste følgende e-post fra Hilde Hagerup: «Jeg ble veldig opprørt av saken i Dagsavisen om forholdene for flyktninger som venter på å bli registrert ved Politiets utlendingsenhet. Jeg leste at det finnes en gruppe som bidrar med varm mat. Vi er noen barnebokforfattere som gjerne vil hjelpe til, hvis det er noe vi kan gjøre.» Hilde Hagerup og jeg var på nett med det samme. Hilde kjenner Jan Vardøen – gründer, gourmetkokk og restauranteier. Sånn ble «Refugees Welcome to Norway» til. Fra at jeg og mine flyktning- og kunstnervenner hadde stått på kjøkkenet mitt og lagd retter med kylling, laks, torsk og ris, er stafettpinnen overtatt av restauranter på vaktliste. Og ikke bare det. Hele Norge står nå på hodet for å hjelpe. «Refugees Welcome to Norway» har spredd seg til hele landet, ja Sverige også. Det er en organisatorisk utfordring å vokse så fort, men det er helt fantastisk.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Barneregler av Inger Hagerup – den med diktet «Det bor en gammel baker på en bitte liten øy.» Tenk å bli kjent med barnebarnet hennes i en aksjon for flyktninger.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når jeg skaper kunst. Og når grasrota engasjerer seg, som etter 22. juli med rosetoget – og som nå i «Refugees Welcome to Norway«.

Hvem var din barndomshelt?

– Edith Piaf, Charlie Chaplin og Fred Astaire. Jeg var flink til å danse og synge, men enda bedre til å tegne og karikere andre.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er så rotete. Jeg skjønner aldri hvem som har vært hjemme hos meg. Hvordan i all verden ble det slik?

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Inhuman asylpolitikk, overgrep og urettferdighet.

Er det noe du angrer på?

– Jeg tror det er viktigere å tørre å feile, prøve og ta sjanser.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det måtte jo være mannen i mitt liv – når han dukker opp. Jeg tar han, jeg.

LES OGSÅ: Ine ga Mohammad en familie

Nyeste fra Dagsavisen.no: