Navn i nyhetene

Tordner mot lystårn

Håkon
 Wium Lie (48) er leder i stans.no og kjemper for å fjerne reklametårn i Oslo.

Du kjemper for at lystårn med reklame skal bort. Hvorfor gidder du?

- Det er en kamp vi må ta. Private selskaper har tatt seg til rette og satt opp reklametårn på kommunens grunn, overalt i byen vi bor i.

Men er reklame et problem?

- Ja. Det er helt feil når svære reklamekampanjer uten tilknytning til stedet skal hindre barnevogner og rullestoler og alle oss andre i å bevege oss på offentlige områder mens private tjener penger på det.

Du tror faktisk kampen kan vinnes?

- Ja, jeg tror vi skal klare å få dem bort. Det har vært en lang kamp, men ikke ensom. Vi har fått kommunens nei. Nå mangler det bare at Hafslund faktisk fjerner tårnene.

Hvem skuffer mest - Oslo kommune, Hafslund eller JCDecaux?

- Alle, på ulike måter. Det var helt feil av Oslo å dele ut tillatelser til slike tårn gratis. At folk hos reklameplasseringsbyrået JCDecaux presset igjennom byggemeldinger om dem uten å opplyse om høyde eller størrelse, like før fellesferien, er sjokkerende. Og at Hafslund mottar 40 millioner kroner for å fjerne tårnene uten å gjøre noe, er uholdbart. At så mange bruker Hafslund som strømleverandør, er litt trist. Ta avstand!

Men tårnene dekker Hafslunds luker ned til strømnettet?

- Jo, men man trenger ikke svære lystårn til det. Kanskje er det nok med et kumlokk. De første tårnene var små og vakre, og gjorde lite av seg. Etter at en markedsmann så mulighetene til å klistre opp reklame, har de vokst til 4,5 meter med lys inni. Det blir som å sette reklame på fartsskilt eller annen basisinfrastruktur i byen. I Oslo får private alle inntektene, vi som bor i byen får ingenting tilbake. Det er skandaløst.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- «Collapse» av Jared Diamond. Etter å ha lest den reiste jeg til Påskeøya for å se hvor galt det kan gå når befolkningen blir større enn det man kan produsere mat for. Derfor synes jeg heller ikke vi skal la IKEA bygge nytt kjøpesenter på vår beste matjord i Vestby. Ennå kan vi importere mat til Norge, men vi bør ikke basere oss på det.

Hva gjør deg lykkelig?

- Mye. Jeg har stor glede av å reise rundt og se hvordan tilgang til internett, og særlig Wikipedia, kan forandre livet til folk.

Hvem var din barndomshelt?

- Jon Bing. Han og Bringsværd skrev science fiction iblandet fabler. Det var veldig inspirerende å lese som barn. Som voksen ble jeg kjent med Bing. Han var en veldig dyktig fagmann på rettsinformatikk.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg er ikke så flink til å fullføre setninger. Burde bli flinkere til å følge et fullstendig resonnement.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Offisielt er jeg el-bilmenneske. Men jeg liker bensindrevne firehjulstrekkere, å skeie ut med sånne uten å vite om man blir reddet.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- I Oslo; mot lysreklame i boligstrøk.

Er det noe du angrer på?

- Jeg jobbet i Frankrike et par år, og burde lært meg bedre fransk. Man bør kunne fransk i Europa. Det samme kan sies om tysk.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Jeg har en kvinne i livet, men svarer heismontør likevel.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Nyeste fra Dagsavisen.no: