Navn i nyhetene

Mormor som barndomshelt

Han mener bildet er langt mer nyansert enn at lederne i fjor hadde en lønnsvekst på 16,4 prosent.

John G.
Bernander (54)

Direktør i Næringslivets ­Hovedorganisasjon (NHO)

Aktuell med utspill 
om lønnsvekst.

Du ber folk flest stramme inn, mens norske ledere i fjor hadde en lønnsvekst på 16,4 prosent. Er det rettferdig?

- Det er ikke riktig at norske ledere hadde en slik lønnsvekst i fjor. Derimot viser statistikken at lederne i finanssektoren hadde det, mens ledere i Bygg- og anleggsbransjen lå på 1-2 prosent, i tjenestesektoren 4-5 prosent og i industrien fra 6-8 prosent. Bildet er altså langt mer nyansert.

Ingen bør forvente seg høyere lønn neste år. Gjelder det også for lederne i finansnæringen?

- Vi har vært gjennom et tiår med formidabel vekst i disponibel inntekt for de aller fleste. Samtidig har konkurranseevnen til norsk industri forverret seg kraftig i forhold til de land vi naturlig sammenligner oss med. Hvis målet for forhandlingene skal være å opprettholde kjøpekraften, har jeg påpekt at det kan oppnås uten at noen behøver å forvente seg særlige lønnstillegg utover det vi tar med oss inn i året fra fjorårets lønnsforhandlinger. Det må selvsagt også gjelde finanssektoren, som både for ledere og øvrige ansatte ut fra statistikken var de som fikk mest i 2011.

Forstår du at det stilles spørsmål ved hvordan arbeidsgiversiden kan mane til moderasjon i lønnsoppgjør for vanlige folk når dere selv ikke greier å moderere egne lederes festlønninger?

- Den lokale lønnsdannelsen forutsettes å ta utgangspunkt i kriterier som lønnsomhet, markedsforhold og den enkelte bedriftens framtidsutsikter. Her er det en utfordring for oss alle at det er store forskjeller både mellom regioner, bransjer og bedrifter. Men jeg forutsetter at de samme vurderinger og kriterier legges til grunn for så vel ledere som bedriftens øvrige ansatte.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Her er det så mange som i ulike perioder av livet har gitt meg mye at det ikke er mulig å løfte fram én.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å få til ting som jeg tror på, og som kan bidra til å gjøre hverdagen lettere eller bedre for dem jeg har ansvar for. Men selvfølgelig er det likevel ingenting som slår en sommerdag på fjorden i godt selskap.

Hvem var din barndomshelt?

- Ikke mange kan konkurrere med mormor. Hun hadde tid til både å trylle fram en eventyrverden og by på pannekaker til frokost. En uslåelig kombinasjon.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Vi har nok alle sider som vi bør jobbe med, uten at de behøver å deles med Dagsavisens lesere.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg ser det ikke som noe mål i seg selv å skeie ut, men å samle gode venner i festlig lag gjør jeg gjerne.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Å gjøre hverdagen lettere for de mange som satser for å investere i egen bedrift, verdiskaping og arbeidsplasser i Norge.

Er det noe du angrer på?

- Utvilsomt, men det er langt mer givende å konsentrere seg om å unngå å gjøre ting som en vil kunne komme til å angre på.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Jeg vil nå helst avverge å komme i heisen for noe.

ashild.langved@dagsavisen

Mer fra Dagsavisen