Innenriks

Ville helst slippe å ta Breivik i hånden

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted hadde ikke lyst til å ta Anders Behring Breivik i hånden.

– Jeg tok ham i hånden da jeg møtte ham, selv om jeg ikke hadde spesielt lyst til det, for det gjør man i norske rettssaler, sa Sejersted i sin prosedyre i ankesaken om Breiviks soningsforhold tirsdag.

Et liberalt paradoks

Han brukte det motvillige håndtrykket som et eksempel på at selv om Breivik vil styrte den norske rettsstaten og demokratiet, så responderer samfunnet med å gi ham de samme rettssikkerhetsgarantier som han selv forakter.

– Det er det liberale paradoks. For å være en liberal rettsstat, så må vi anerkjenne de liberale rettighetene også til dem som ønsker å undergrave dem. Og det har vi også gjort med Breivik. Det er derfor vi er i retten nå. Men vi må ikke være dumsnille. Den liberale rettsstat har lov til å forsvare seg, og det er det denne saken handler om. Den liberale rettsstat har forsvart seg ved å sette Breivik på et strengt soningsregime og ved den strenge brevkontrollen, uttalte Sejersted, som advarte mot å undervurdere hvilken trussel Breivik og høyreekstreme miljøer innebærer i dagens samfunn. (NTB)

Mer fra Dagsavisen