Innenriks

Vil ha en ærligere EØS-debatt

LANDSMØTE: En SV-er blir LO-topp, og det første som skjer er at forbundet vil skrote EØS-avtalen. Det applauderes av SV-leder Audun Lysbakken.

Bilde 1 av 2

Når SVs landsmøte starter i dag kan de glede seg over å ha fått inn en av sine egne som ny forbundsleder i LO.

– Så vidt jeg vet er EL & IT-forbundet det største forbundet som er blitt ledet av en fra SV. Det synes jeg selvfølgelig er stas, men aller viktigst er at EL & IT-forbundet får en av de dyktigste fagforeningsfolkene jeg kjenner, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han roser spesielt at den nyvalgte, Jan-Olav Andersen, starter ballet med EØS-kritikk.

– Sliten union

SV vil erstatte dagens EØS-avtale med en mindre omfattende handelsavtale med EU.

– Jeg synes det er utrolig trist at det skal være et tabu i norsk politisk debatt å diskutere alternativer til EØS i en tid der det skjer store endringer i EU. Det er en sliten union der det er veldig mange syn på veien videre. Britene vurderer å melde seg ut. Da bør vi i Norge kunne ha en åpen diskusjon om det ikke finnes noe bedre en EØS, sier Lysbakken.

Usant fra Støre

Han deltok på forbundets landsmøte i likhet med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Støre talte for at regjeringens endringer av arbeidsmiljøloven er en større trussel enn EØS-avtalen. Det avviser Lysbakken.

– Det er simpelthen ikke sant at den eneste trusselen mot norsk arbeidsliv er regjeringen vår. EØS er også en trussel mot spillereglene i arbeidslivet vårt, sier Lysbakken som mener denne saken viser at SV trengs.

– Fagbevegelsen er tjent med å ha to partier å forholde seg til. I EØS-saken snakker vi for veldig mange tillitsvalgte som Arbeiderpartiet ikke snakker for. Det har jeg selvfølgelig tenkt å fortsette å gjøre, fordi jeg tror en ærligere debatt om EØS er nødt til å komme, sier Lysbakken.

– Spennende utvikling

Det er ikke bare i EL & IT-forbundet det nå foregår en debatt om EØS, men også i det langt større Fellesforbundet er det nå en gryende debatt om det samme.

– Det er veldig spennende det som skjer i fagbevegelsen nå. Dette er tillitsvalgte som kjenner på konsekvensene av EØS-avtalen mer enn noen andre, sier Lysbakken.

Mer fra Dagsavisen