Innenriks

Venstre dropper todeling av foreldre-perm

- Jeg er skuffet, sier Sveinung Rotevatn.

Etter en opphetet debatt fra talerstolen ble det til slutt ikke flertall for å todele foreldrepermisjonen i Venstre.

Partiet går for en tredeling, hvor mor og far får 15 uker hver og 16 uker til fri fordeling.

- Jeg er skuffa over at dette ble avvist, men et stort mindretall stemte for. Det gir meg håp om at dette kan gå igjennom neste år i stortingsprogrammet. For mange er nok dette en modningsprosess, sier Sveinung Rotevatn til Dagsavisen.

Mest rettferdig

Som Dagsavisen omtalte i går var det Rotevatn og tidligere Oslo-byråd Guri Melby som sto bak forslaget om å todele foreldrepermisjonen.

- Vi synes det er mest rettferdig å dele foreldrepermisjonen likt. Vi vet at pappakvoten har mye å si for hvor mye permisjon fedrene tar, argumenterte Rotevatn.

Forslaget om todeling går ut på at tre uker før fødsel og seks uker etter fødsel forbeholdes mor og holdes utenom delingen. De resterende 40 ukene skal deles 50/50 mellom foreldrene.

Men dette altså gå å for langt for Venstre-landsmøte.

Reell likestilling

Rotevatn har luftet dette forslaget i Dagsavisen tidligere. Da ble han møtt med anklager om å «stjele» permisjon fra mødre, og diskriminere mor og barn. Denne problemstillingen avviser Rotevatn.

- Møde har rause permisjonsordninger og vil med dette forslaget likevel få mer enn minstegarantien. Nå får far større rettigheter – og det er likestilling, sier Rotevatn.

Betalt ammefri

Under den rødgrønne regjeringen ble det innført en times betalt ammefri per dag for mødre med barn under ett år. Hittil har arbeidsgiver tatt regningen. I dag vedtok Venstre at det er staten som skal ta regningen.

- Det er bra at vi har denne ordningen for det er viktig for likestillingen. I dag er det et visst økonomisk dis-incentiv å ansette en kvinne fremfor en mann fordi de må betale for ammefri. Det hever terskelen for å ansette yngre kvinner, og den terskelen vil vi gjøre lavere, sier Erlend Horn, sosialbyråd i Bergen, som er en av forslagsstillerne.

- Blir ikke dette innmari dyrt?

- Det er i 120 millioner kroner i året. Så dyrt er det ikke. Det er en sum som er verdt å betale for likestilling.

- Dersom man skal todele permisjonen blir vel dette viktig?

- Det henger sammen. Dette er god likestilling og god næringslivspolitikk, sier Horn.

Mer fra Dagsavisen