Innenriks

- Ukultur truer pasientsikkerheten

HELSE: Åpne krangler foran pasienter, uklart hierarki og påstander om manipulerende atferd. Det er blant funnene i en ny arbeidsmiljøundersøkelse ved Ahus.

«Det er SFLs vurdering at den fragmenterte kulturen i Medisinsk Divisjon, og særlig i Akuttmottaket utgjør en trussel mot pasientsikkerheten.»

Det skriver Senter for Ledelse (SFL) i arbeidsmiljøundersøkelsen, som de har gjennomført på oppdrag for Ahus, sammen med og Ernst & Young.

- Det er definitivt oppsiktsvekkende. Funnene i undersøkelsen bør få det til å gå kaldt nedover ryggen på ansatte og pasienter, sier Aage Huseby, tillitsvalgt for legene ved Akershus universitetssykehus (Ahus).

Store konflikter

Arbeidsmiljøundersøkelsen, som Dagsavisen har fått tilgang til, ble gjennomført i februar og mars i år ved Medisinsk divisjon ved Ahus. 27.000 av de 62.500 sykehusoppholdene ved Ahus i fjor, var ved denne divisjonen.

Bakgrunnen for undersøkelsen var interne konflikter og faglig uenighet rundt organiseringen av landets største akuttmottak (se faktaboks).

Ifølge undersøkelsen opplever flere at det har vært konflikter mellom ulike ledere og nøkkelpersoner i Medisinsk divisjon som har kunnet vært en risiko for pasientsikkerheten. Dette går blant annet på uklare beskjeder, uklar rollefordeling og et til tider uklart hierarki.

Her er noen av funnene:

88 prosent har kjennskap til samarbeidsutfordringene i akuttmottaket, og nær halvparten mener de er blitt påvirket av dem.

50 prosent svarer at det er samarbeidsproblemer mellom legene.

57 prosent mener det har vært egenskaper og atferd hos enkeltpersoner, som manipulerende atferd, forskjellsbehandling og uetisk oppførsel.

56 prosent oppgir at samarbeidsutfordringene ikke er blitt håndtert på en måte som har bedret kvaliteten på pasientbehandlingen.

20 prosent tror ikke at pasientene vil oppleve akuttmottaket på Ahus som godt framover.

17 prosent tror ikke at akuttmottaket på Ahus kommer til å være pasientsikkert framover.

Direktøren sluttet

Yngve Mikkelsen gikk av som direktør i Medisinsk divisjon fredag. Dagsavisen forsøkte å få tak i ham i går, uten hell.

Anita Bjørnstad, konstituert divisjonsdirektør i Medisinsk divisjon, svarer på spørsmål på e-post, etter at kommunikasjonsavdelingen ved Ahus insisterte på at intervjuet måtte gjøres skriftlig.

- Rapporten viser at det store flertallet av de ansatte som har svart på undersøkelsen, 75 prosent, mener akuttmottaket ved Ahus vil være trygt og pasientsikkert fremover, sier Bjørnstad.

- Jeg er enig med våre ansatte. Pasientene kan være helt trygge på at vårt helsepersonell vil gjøre sitt ytterste for dem og gi dem den best mulige behandling og oppfølging, hvis de ankommer vårt medisinske akuttmottak som pasienter, fortsetter hun.

Hun erkjenner samtidig at rapporten viser at Ahus har arbeidsmiljøproblemer som de må ta tak i.

Ikke imponert

Tillitsvalgt Aage Huseby er ikke like imponert over at rundt 75 prosent tror akuttmottaket kommer til å være trygt og sikkert.

- Det synes jeg er en for lav prosentandel. De som jobber på en avdeling må være trygge på at pasientene får optimal behandling. Tallet burde vært tilnærmet hundre prosent, sier Huseby.

I undersøkelsen kommer det også fram tilfeller der pasienter er blitt utsatt for krangel mellom fagfolk mens den enkelte pasient selv har vært til stede. I enkelte situasjoner har dette ført til dårligere pasientbehandling, står det i rapporten

- Det skal man ikke forvente, og vi tar tak i dette, sier Bjørnstad.

Undersøkelsen har bestått av 20 enkeltintervjuer og 8 fokusgruppeintervjuer, der mer enn 50 personer i Medisinsk divisjon har deltatt. I tillegg er det gjennomført en spørreundersøkelse som ble besvart av 181 ansatte ved Medisinsk divisjon - cirka halvparten av dem som ble spurt.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

Les også:

Mer fra Dagsavisen