Innenriks

Tor Mikkel Wara vitner som offer i rettssaken mot sin egen samboer

Tiltalte Laila Anita Bertheussen fulgte med bare noen meter unna da samboer og tidligere justisminister Tor Mikkel Wara forklarte seg i Oslo tingrett torsdag.

Bilde 1 av 2

Av Dag Kjørholt og Peter Tálos

Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara vitner torsdag som offer i straffesaken mot sin egen samboer, Laila Anita Bertheussen.

Ettersom det er Waras egen samboer gjennom 26 år som sitter tiltalt, kunne den tidligere justisministeren ha avstått fra å vitne under straffesaken i Oslo tingrett.

– Jeg ønsker å forklare meg, sa Wara da dommer Yngvild Thue gjorde ham oppmerksom på at han måtte snakke sant dersom han likevel ville snakke i retten.

Utbrudd mot PST

I et hissig utbrudd i retten betegnet Wara det han mener var lekkasjer fra PST, som skammelige og ynkelige.

Den svært kraftige responsen fra Wara kom da han ble spurt ut av sin bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs. Hun ville vite hvordan den erfarne kommunikasjonsrådgiveren opplevde at informasjon fra etterforskningen Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde mot samboeren Laila Bertheussen, havnet i mediene.

Wara var ikke i tvil om at de lekkede opplysningene stammet fra PST, ettersom det var informasjon som bare de visste om. Dette var gale helseopplysninger fra et avhør og informasjon om noen 30 år gamle dommer Bertheussen hadde fått på 1980-tallet.

– Jeg vet ikke om dette er karakterbrist eller ukultur, men det er skammelig og det bidrar til å skape et bilde av henne som hun ikke kan forsvare seg mot, sa Wara.

Les også: Bertheussen: – PST siktet meg med full hornmusikk

Guttetur

Tidligere justisministeren måtte også forklare seg om forholdene samboeren er tiltalt for. Ifølge Wara fant den siste hendelsen, brannen i familiens bil i mars i fjor, sted mens han selv var på guttetur i Liverpool for å se en kamp med byens fotballag. Turen hadde han fått i presang fra sin samboer.

– Min reaksjon var først: – Hvordan har du det, Laila?, sa han til aktor, statsadvokat Frederik Ranke.

Wara spurte henne flere ganger om han skulle komme hjem, men tiltalte ville at han skulle bli for å se kampen som var dagen etter.

– Hun svarte at hun hadde det bra, og at jeg ikke skulle stresse, sa han.

Les også: Bilbrannen ble utløsende i Bertheussen-saken

– Jeg synes avhøreren var utidig

Det var tidvis ganske høy temperatur i sal 250 under aktors utspørring. Wara, som er fornærmet i saken, svarte skarpt og tydelig på alle spørsmål han fikk. Han kom også med kritikk, blant annet knyttet til et av avhørene han var i.

– Jeg synes at avhøreren var utidig. Det var en stor psykisk belastning for henne. Hva vi snakker om i en krisesituasjon, må vi få holde for oss selv. Jeg synes det å ha innsyn i private samtaler etter hendelsene, er utidig, sa han.

Wara betegnet familiens hus som en bunkers for tiltalte. Han sa at noe av behandlingen samboeren har fått, har gjort henne verre og nedstemt.

– Huset er blitt en bunkers som hun ikke kommer seg ut av. Det som gjør at hun er innestengt, er sykdommen. Hun må være i det huset som noen kommer og kikker inn i. Det skulle være hennes trygge sone.

Da han ble spurt om hærverket mot boligen i desember 2018, sa han at han tenkte at det var amatørmessig gjort og kanskje utført av noen som var fulle og soset rundt.

– Hakekorset var feil tegnet og de forsøkte å tenne på en dieselbil, sa Wara og la til at han ikke tror dette ville ha funnet sted om han ikke var justisministeren.

Han gjentok også flere ganger at han ikke uttaler seg om sannsynlighet og spekulasjoner.

Overvåking

I retten fortalte Wara om stadige problemer med kameraovervåkingen av eiendommen på Røa etter at han som justisminister fikk installert seks kameraer. Stort sett virket bare ett av dem.

Da PST i tillegg ville sette opp kameraer som ble overvåket døgnet rundt av politiet, også inne i parets bil, svarte han at dette måtte diskuteres med samboeren, som på grunn av sykdom var den som befant seg på eiendommen det meste av dagen.

Les også: Ingen DNA-treff i Bertheussen-saken

Offensiv

– Er det urimelig å diskutere dette personvernspørsmålet å bli filmet 24 timer i døgnet, er det det, svarte en svært offensiv Wara da han ble spurt om alarmene av aktor Frederik Ranke.

Møtet om den kontinuerlige overvåkingen ble imidlertid ikke gjennomført før saken ble rullet opp.

Wara fortalte at det også var et eget alarmsystem koblet på huset, men at de brukte den mindre og mindre fordi katten utløste den.

Les også: Wara vil ikke ha pressen inn i huset på befaring

Mindre behov for alarm

– I begynnelsen da jeg var justisminister, brukte vi alarmen ganske mye. Da truslene kom, fikk vi kameraene, patruljebil og flombelysning på eiendommen. Da følte vi ikke lenger så stort behov for å bruke den, sa Wara.

Han forklarte retten at hans personlige sikkerhet som politiker og justisminister var godt ivaretatt, men at sikkerheten knyttet til eiendommen og dermed samboeren var mye lavere når han ikke var hjemme og kameraovervåkingen samtidig var ute av drift.

Et sjokk

Wara ga klart uttrykk for at han ikke tror samboeren står bak noen av forholdene i tiltalen mot henne.

– Pågripelsen kom som et sjokk. Jeg trodde hun ikke sto bak noen av hendelsene. Det var totalt uforklarlig for meg. Da måtte hun i så fall være i villfarelse, sa han.

Ettersom det er hans egen samboer gjennom 26 år som er tiltalt, kunne han ha avstått fra å vitne i retten.

– Jeg ønsker å forklare meg, sa 55-åringen da tingrettsdommer Yngvild Thue gjorde ham oppmerksom på at han måtte snakke sant dersom han likevel ville snakke i retten.

Les også: De lagde stykket som rystet staten: – Jeg fikk panikkangst. Presset var så stort at det ble uutholdelig  (Dagsavisen+)

– Godt sagt av en justisminister

I retten slaktet han teaterstykket «Ways of Seeing» som påtalemyndigheten mener utløste handlingene til Bertheussen.

Han sa at uttalelsene han ga da hærverket mot boligen skjedde, må ses i lys av at han da var justisminister, og dermed ikke kunne si hva han egentlig mente om etterforskningen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Nå er jeg ikke justisminister. Jeg har en annen frihet nå. Det jeg sa der, synes jeg var godt sagt av en justisminister, sa han etter å ha blitt konfrontert med to år gamle uttalelser til mediene i forbindelse med etterforskningen av saken.

Den gang ville ikke Wara si hva han tenkte om den angivelige forbindelsen mellom hærverket og teaterstykket, der samboerparets hus ble filmet og omtalt. I retten torsdag var han derimot veldig klar og sa hva han mente:

– Dette er et elendig teaterstykke. Det er ikke mange som hadde orket å se det, hadde det ikke vært for alt dette.

Lite brukt paragraf

Ettersom Wara var sittende justisminister på tiden da de mange hendelsene mot boligen på Røa skjedde vinteren 2018 og 2019, samt at også politikerparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen Christian Tybring-Gjedde ble utsatt, er det tatt ut tiltale etter den lite brukte paragrafen om påvirkning av demokratiet i straffeloven.

Inne i rettssal 250 har Wara helt siden rettssaken startet sittet like bak sin tiltalte samboer Laila Anita Bertheussen og oppmuntret henne med blikk og smil så fort hun har snudd seg rundt og sett på ham.

Bidra til å renvaske

Bertheussen selv har stor tiltro til samboerens forklaring torsdag, sier hennes forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

– Vi har ikke forstått at det skal være noe motsetningsforhold mellom de to. Hun håper hans forklaring kan bidra til å renvaske henne, i alle fall på de punktene som han positivt kan vite noe om, sier Elden.

Bertheussen nekter skyld etter hele tiltalen på til sammen 15 punkter, Hun mener PST har etterforsket saken feil og at den eller de virkelige gjerningspersonene har gått fri.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen