Innenriks

Til krig mot plast

Norge gir 10 millioner kroner til FNs kamp mot plastsøppel i havet.

Dette opplyser klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H), som er blant deltakerne under FNs miljøforsamling i Nairobi. Dagsavisen fortalte allerede i februar at Helgesen ville ta et initiativ om marin forsøpling under den pågående miljøforsamlingen.

Les også: Tar søpla til FN

Internasjonal utredning

– Vi trenger et mer forpliktende globalt og regionalt samarbeid for å redusere plastsøppel og mikroplast i havet. Marint avfall følger havstrømmene på tvers av landegrenser. Dette er et enormt og økende miljøproblem. Alle må samarbeide, både det offentlige, organisasjoner, bedrifter og forbrukere. Vi gir nå 10 millioner kroner, slik at FNs miljøprogram, UNEP, kan arbeide mer effektivt med dette, sier Helgesen.

Som del av innsatsen mot marin forsøpling ønsker han seg en bred internasjonal utredning for å finne ut om dagens regelverk og avtaler er gode nok.

– Ligger det ikke allerede i kortene at regelverket og avtalene ikke er gode nok?

– For to år siden foreslo vi en utredning av problemets omfang. Neste skritt blir å kartlegge de rettslige og politiske instrumentene og forpliktelsene, og så ta stilling til dem ved neste miljøforsamling, svarer Helgesen.

Les også: Plast truer alle

Han tilføyer at han mener flere land må få på plass bedre avfallshåndteringssystemer, og påpeker også at det meste av den marine forsøplingen kommer fra kilder på land.

Helgesens initiativ på vegne av Norge, kommer bare dager etter at stortingsflertallet med Venstre i spissen, ba regjeringen fremme forslag om å forby mikroplast i kroppspleieprodukter.

– Mikroplasten som brukes i kroppspleieprodukter som sjampo og hudkrem, er en helt unødvendig kilde til forurensning av havet, har Venstres Ola Elvestuen tidligere uttalt til NTB om dette.

Stortinget ønsker også at regjeringen skal fremme en handlingsplan mot mikroplast etter å ha gjennomført en tiltaksanalyse.

Helgesen forsikrer at regjeringen nå kommer til å følge opp dette.

– Antagelig er eventuelle reguleringer et EU/EØS-anliggende, påpeker Helgesen.

Nei, men likevel ja

Et forslag fra MDGs Rasmus Hansson om at Norge må ta et initiativ til en internasjonal konvensjon om bruk og produksjon av plast, ble stemt ned av under Stortingets «plastvoteringer» tidligere denne uken.

Klima- og miljøministerens eget parti, Høyre, var blant dem som stemte imot.

– Hvis vi ser bort fra klimakrisen, er plastproblemet kanskje det største globale forurensningsproblemet vi har, sa Hansson til Dagsavisen om dette forslaget i februar.

Hansson synes det var feigt av Stortinget å stemme ned hans forslag, men samtidig gleder han seg over at Helgesen seg nå tar til orde for noe av det samme ved sitt ønske om en bred internasjonal utredning.

– Du fikk det ikke som du ville, men du får det som du vil?

– Ja, det er en god oppsummering, selv om Helgesen fortsatt befinner seg i det litt primitive «plukke søppel»-stadiet. Vi trenger å regulere produksjonen og bruken av plast også, svarer Hansson.

– Det er bare å ta en tur i fjæra for å finne ut at regelverket og avtalene ikke er gode nok i dag, tilføyer han.

Helgesen avviser kritikken.

– Rapporten som ligger til grunn for diskusjonen i FNs miljøforsamling nå, tar for seg hele syklusen til plast, også produksjon og forbruk.

Les også: Rydder 1.000 tonn plast

Mer fra Dagsavisen