Innenriks

Tar søpla til FN

I mai reiser klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) til FNs miljøforsamling i Nairobi, for å få vedtatt en FN-resolusjon om marin forsøpling.

Dette opplyser statssekretær Jens Frølich Holte (H) til Dagsavisen.

– Resolusjonen er ikke ferdig ennå. Det pågår en diplomatisk prosess for å få avklart innholdet og støtten til den fra ulike land. Sentralt i resolusjonen er at dette er et alvorlig globalt problem som må løses både gjennom internasjonalt samarbeid og nasjonale tiltak. Blant annet er kunnskapsoverføring og kapasitetsbygging for grunnleggende avfallshåndtering i land som trenger bistand til dette, helt nødvendig, forteller Holte.

– Hva slags effekt kan en slik resolusjon få?

– Den vil ikke forplikte like mye som en avtale, men landene vil enes om tiltak de mener er nødvendige og jobbe for disse, og den gir også viktige føringer for bistand gjennom FNs miljøprogram, svarer Holte.

LES OGSÅ: Plast truer alle

– Bra forum

– Møtet i FNs miljøforsamling i mai er det andre møtet til miljøforsamlingen. Det første ble holdt i Nairobi i juni 2014. Dette er en ny arena for internasjonal miljøpolitikk, og jeg tror dette kan bli et bra forum for å løse aktuelle problemer, fortsetter Holte.

I Dagsavisen i går varslet MDGs Rasmus Hansson at han vil fremme forslag i Stortinget om at Norge må ta initiativ til en internasjonal konvensjon om produksjon og bruk av plast.

– Hvis vi ser bort fra klimakrisen, er plastproblemet kanskje det største globale forurensningsproblemet vi har, påpekte Hansson.

Årlig havner åtte millioner tonn plast i verdenshavene, ifølge nye beregninger.

– Det er gledelig at MDG og Rasmus Hansson nå kommer på banen. Jeg vil ønske ham velkommen om bord. Regjeringen har jobbet med dette temaet så lenge jeg har jobbet i departementet, kommenterer Holte.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Langdryge prosesser

– Vi skal behandle forslaget til Hansson når det kommer, og det er for tidlig å utelukke noe, men internasjonale konvensjoner er ofte langdryge prosesser, noe vi har fått illustrert ved klimaforhandlingene. Men det er klart at problemer som er internasjonale må bli gjenstand for et internasjonalt samarbeid med rammeverk og løsninger, noe vi håper å få gjennomslag for med resolusjonen vi fremmer for FNs miljøforsamling.

– Hansson nevner marin forsøpling i samme åndedrag som klimakrisen. Hva tenker du om dette?

– Både klimakrisen og marin forsøpling er problemer som vokser. Jeg var med i Blekkulf tidlig på 1990-tallet og optimistisk som jeg var, trodde jeg problemet med avfall ville løse seg. Nå har vi et relativt godt avfallssystem i Norge, men når det gjelder avfall i havene ser vi at det går feil vei, i hvert fall globalt. Der har vi en parallell til klimakrisen. I takt med velferdsveksten må vi reversere utslippene.

Mer fra Dagsavisen