Marinreparatørene viser barn og voksne fra Hakkespetten barnehage, Ragn-Sells og Hold Norge Rent det har funnet på havets bunn. FOTO: HOLD NORGE RENT

Rydder 1.000 tonn plast

I dag skal strender over hele Norge ryddes for rusk og rask. Men allerede torsdag «prøveryddet» barnehagebarn strendene på Huk.

– Ungene fra Hakkespetten barnehage storkoste seg med å rydde på Huk, og de var overrasket over hvor mye søppel det egentlig var, sier kampanjeleder i Hold Norge Rent, Mali Hole Skogen til Dagsavisen.

– De var også oppriktig bekymret over at sjøfuglene får i seg plast, sier hun.

Fire sekker

Sammen med marinedykkere, fylte de fire 100-liters sekker med søppel.

– Det var alt fra bilbatterier til plast og knuste flasker, sier hun.

Mye av søpla drives i land gjennom vinteren, men også mye kastes.

Q-tips

– Det vi finner mest av, er Q-tips. Ikke fordi folk kaster det i sjøen, men fordi det skylles ned i toalettet, sier hun.

I år skal hele 20.000 frivillige ut på dugnad for å rydde sine lokale strender. Hele 1.000 tonn plast og søppel skal fjernes fra norske badestrender. Det er ny rekord.

35.000 tonn

Hvert år dumpes ca. 35 000 tonn søppel langs norske strender. 90 prosent av dette er plast, flasker, poser, emballasje, kanner og tau. Søppelet ødelegger kysten og havbunnen og millioner av sjødyr, fisk og fugler dør årlig ved at de setter seg fast, kutter seg opp eller spiser søppel.

Strandryddedagen er en kampanje i regi av Hold Norge Rent. Hold Norge Rent er en uavhengig organisasjon som jobber for å engasjere frivillige til opprydning av søppel og farlig avfall i norsk natur, og for å forebygge forsøpling. De jobber under mottoet «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt».