Innenriks

Tamilkritikk mot Solheim

Den tamilske nyhetstjenesten Tamilnet retter hard kritikk mot tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Kritikken retter seg mot en tale Solheim holdt i Oslo denne uka.

– Med andre ord antydet Solheim sin støtte til utslettelsen av den gamle tamilske nasjon, skriver Tamilnet blant annet i en artikkel utsendt 17. mai.

Fredsmegling

Solheim, som i flere år var Norges hovedperson i fredsmeglingen på Sri Lanka, avviser dette som en ekstremistisk kommentar.

– Jeg var blitt invitert til å gi mitt syn på hvordan tamiler kan få støtte internasjonalt. Mitt poeng var at da må tamilene rekke ut en hånd og slutte å skjelle ut enhver som forsøker å hjelpe, sier Solheim. Møtet var i regi av en gruppe under Oslo Arbeiderparti.

Hans fire råd til tamilene var: De må avstå fra å kreve en egen stat, avstå fra voldsbruk, kreve likestilling og rettferdig behandling og kjempe for selvstyre i de tamilskdominerte områdene.

Følger Solheim

Nyhetstjenesten Tamilnet drives fra Oslo og har i alle år stått den tidligere væpnede gruppen LTTE (Tamiltigrene) nær.

Nettstedet forsikrer at de vil fortsette å følge Solheims uttalelser om Sri Lanka, selv om han ikke lenger har noen offisielle verv, «hver gang han snakker og uansett hva han sier».

– Den innebygde meldingen var at det berørte folket ikke må heve stemmen mot det mislykte systemet, men være underkastende, legge skylden på seg selv og rette seg etter verdenssamfunnet, hevder Tamilnet om innholdet i Solheims tale.

Solheim er ikke spesielt overrasket over å bli angrepet, siden han også ble det av motparten.

– Singalesisk presse kalte meg i sin tid en «hvit tiger», sier han.

Ingen norsk rolle

Med på møtet der Solheim snakket, var også den tamilske politikeren Suresh Premachandran, medlem av Sri Lankas nasjonalforsamling og representant for det tamilske partiet Tamil National Alliance (TNA).

– Det er en pågående prosess for å få til en tilnærming mellom Sri Lankas myndigheter og tamilske representanter, sier Solheim.

Han avviser at det skulle være noen ny norsk meglerrolle på gang.

– Men vi er kanskje det landet som er mest interessert i det som foregår, sier han, og peker på at situasjonen på Sri Lanka ellers får liten oppmerksomhet på grunn av krisene som for tiden preger verden. (NTB)

Mer fra Dagsavisen