Innenriks

– Ta samfunnsansvar

For å vinne tilbake det private byggemarkedet, må de seriøse aktørene samarbeide tettere og forbrukerne må kjenne sitt samfunnsansvar, mener «urokråke» Vidar Sagmyr.

Bilde 1 av 2

Sagmyr er prosjektleder for Byggebransjens uropatrulje i Trondheim, som siden mars 2015 har reist rundt på byggeplasser for å sjekke at alt går riktig for seg. I likhet med i hovedstaden, er også det private byggemarkedet i Trondheim dominert av useriøse aktører, ifølge Sagmyr. Som Dagsavisen skrev fredag, roper regionalt verneombud Anders Johnsen varsku om alarmerende tilstander på byggeplasser i Oslo.

– Bildet er egentlig helt likt hos oss, bare at det i Oslo er større og verre. Vi startet tidligere med å bekjempe de useriøse sidene av byggemarkedet i Trondheim og siden det er en mindre by, er det vanskeligere å gjemme seg bort, sier han.

Les også: Ber Sanner ta grep

Livsfarlig arbeid

Siden han begynte som «urokråke», har Sagmyr avdekket klynger av enkeltmannsforetak som utgir seg for å være lovlige byggefirmaer, og bygningsarbeidere som jobber dag og natt uten overtidsbetaling.

– Det verste eksempelet er en gruppe østeuropeere som ble satt til å jobbe med asbestsanering, som kan være livsfarlig. De hadde omtrent ikke beskyttelse og heller ikke tilgang til rennende vann, og var der ofte en uke i strekk. De brant asbestdeler på bål og kastet noe av det i sjøen. I dette tilfellet var en statlig etat oppdragsgiver, sier Sagmyr.

Han mener erfaringene fra uropatruljen kan overføres også til andre byer. Patruljen har siden oppstarten mottatt og overlevert 600 tips til Arbeidskriminalitetssenteret i Trondheim og samarbeider tett med både arbeidsgiver- og arbeidstakersida. Nettopp samarbeid er viktig for at de seriøse aktørene skal klare å vinne tilbake det private byggemarkedet, mener han.

– I Trondheim er den seriøse delen av byggebransjen samlet. Det handler om hvordan man rigger seg til. Hvis alle drar i samme retning, går det faktisk an å gjøre noe, sier Sagmyr.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forbrukermakt

Selv er han ofte med det regionale verneombudet på inspeksjoner for å skape trygghet. Verneombudet i Oslo, Anders Johnsen, fortalte til Dagsavisen forrige uke at han flere ganger har blitt opplevd å bli truet på jobb. Sagmyr har forståelse for at verneombudene skyr unna enkelte områder, men mener likevel det er viktig å ikke la frykten ta overhånd.

– Vi kan ikke la frykten styre i så stor grad at de kriminelle tar over. Derfor er det så viktig å samarbeide, sier han.

Samtidig oppfordrer han forbrukerne til å ta sin del av samfunnsansvaret.

– En av de vanligste kritikkene mot den seriøse delen av bransjen, er at de ikke klarer å ta unna all etterspørselen. Det vil nødvendigvis ta litt tid. I mellomtiden går kundene inn på mittanbud.no og finner noen useriøse. De må lære seg å være tålmodige og ikke forvente at håndverkere får utført større arbeid på en ukes varsel.

– I det private markedet er det aller viktigste at kundene tar samfunnsansvar. En enkel måte å gjøre det på er å velge opplæringsbedrifter. Det er bare å spørre om bedriften har lærling eller ikke, sier Sagmyr.

Les også: Unge på vei ut

Mer fra Dagsavisen