Innenriks

Små aktører taper på Nav-anbud

De små, ideelle og lokale aktørene står igjen som tapere etter at Nav begynte med anbudsrunder for tiltaksarrangører.

Tall fra 17 fylker viser at antallet tiltaksarrangører på områdene «oppfølging» og «avklaring» har gått ned fra henholdsvis 179 til 39 og 104 til 37 etter at Nav i fjor bestemte seg for å slå sammen og konkurranseutsette flere velferdstiltak.

Det kommer fram av ferske tall fra Nav, satt sammen av Magasinet Velferd.

Magasinet viser til at konkurranseutsettingen først og fremst fører til at små ideelle aktører taper nå som tiltakene er konkurranseutsatt. En av disse er Kirkens Bymisjon i Drammen.

Les også: - Jeg gleder meg til å vente på bussen. Da vet jeg at jeg har noe å gå til.

Ville ha 360 plasser

– Nav ville ha tilbud på 360 tiltaksplasser for Drammens-området. Det handlet altså om enten å følge opp 360 personer eller ingen. Det ble for stort for oss, så vi valgte å stå utenfor, sier daglig leder Jon-Ivar Windstad i Kirkens Bymisjon Drammen til Magasinet Velferd.

Windstad tviler på om store tiltaksleverandører vil kunne gi den enkelte tiltaksdeltaker så tett oppfølging som de har fått av Kirkens Bymisjon.

– Vi har lagt vekt på å se på helheten i folks liv. Vi ser på boligsituasjonen og andre forhold som kan ha betydning for om folk kan komme i arbeid. Og vi har et tilbud på kveldstid og i helgene som også deltakere på arbeid med bistand har kunnet benytte seg av. Vår erfaring er at manglende oppfølging i fritiden og helgene er den viktigste årsaken til at folk faller ut, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Erkjenner sentralisering

Og Nav erkjenner at selv om det ikke var målsettingen, så har konkurranseutsettingen ført til en sentralisering.

– Det har ikke vært tilsiktet fra vår side. Intensjonen var at det skulle være et mangfold av tilbydere, og vi skulle gjerne ønsket at det hadde vært flere som vant anbud. Vi har ønsket et forenklet system ved å slå sammen tiltak, men vi har vært opptatt av ikke å ekskludere noen, sier seksjonssjef i Nav, Jan Erik Grundkjernlien til Magasinet Velferd.

Nå har etaten leid inn det private analyseselskapet Proba for å gjennomgå konsekvensene av konkurranseutsettingen.

Les også: Har forsket på hva som funker

Mer fra Dagsavisen