Nyheter

Har forsket på hva som funker

Personer med bakgrunn fra rus og kriminalitet trenger tett oppfølging for å lykkes i arbeidslivet.

I 2012 startet avdeling FRI i Stiftelsen Kirkens Bymisjon Drammen prosjektet Ut i jobb. Det skulle hjelpe mennesker med bakgrunn fra rus og/eller soning til å få og beholde en jobb. Nå har Kirkens Bymisjon i samarbeid med Høgskolen i Sørøst-Norge gjort en forskningsbasert evaluering av prosjektet.

LES OGSÅ: Drømmen er å være helt A4

– Vi hadde masse taus kunnskap som Høgskolen nå har hjulpet oss med å dokumentere. Vi har forsket på oss selv samtidig som vi har utviklet oss, forteller André Sirnes, virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon Drammen.

Sammen med avdelingsleder for FRI, Anders Steen, har Sirnes intervjuet både deltakere, arbeidsgivere og ansatte. Målet har vært å finne ut hvilke faktorer som bidro til at deltakerne kom seg ut i ordinært lønnsarbeid og klarte å holde på jobben over tid.

Vellykket prosjekt

Rapporten «Fra outsider til A4» konkluderer med at det er forskningsmessig grunnlag for å si at Ut i jobb-prosjektet har lykkes. Siden prosjektet startet har 23–25 personer fått muligheten. Av dem har 18 kommet ut i fast arbeid.

– Å få en person bort fra rus og kriminalitet og ut i jobb, har en stor samfunnsøkonomisk gevinst. Dette koster mye, men er en klok investering, sier Steen.

Blant suksesskriteriene er tett oppfølging fra Bymisjonens ansatte:

– Her er det ikke åpningstid mellom åtte og fire og møter hver 14. dag. Her er det oppfølging 24 timer i døgnet; kvelder, helger og ferier, sier Steen.

Gir alt

Deltakerne får først arbeidspraksis hos Kirkens Bymisjon. Når de er klare for å gå over til andre arbeidsgivere, inngås avtaler mellom arbeidstaker, arbeidsgiver og en arbeidsveileder fra Kirkens Bymisjon. De møtes jevnlig for å snakke om hva som fungerer og ikke.

– Vi lager avtaler og dokumenterer alt som blir sagt. Slik blir det lettere for arbeidsgiver å avslutte samarbeidet hvis det ikke fungerer, sier Sirnes.

Det er imidlertid langt vanligere at arbeidsforholdet fungerer enn at det ikke gjør det.

– Disse arbeidstakerne har hatt en del utfordringer. Når de endelig får sjansen til å jobbe, gir de virkelig alt, sier Steen.

Når forskerne har spurt deltakerne om hva motivasjonen deres er, er svaret enkelt. De ønsker seg et normalt liv slik folk flest har.

– De drømmer ikke om å ligge på stranda i Brasil og drikke long drinks. De vil være en av dem som står og venter på bussen, har unger, kjerring og et sted å bo, sier Sirnes.

Mer fra Dagsavisen