Innenriks

Sliter med Frp

Samarbeidsrådet for biologisk mangfold snakker jevnlig med partiene på Stortinget - med ett unntak.

– Vi har flere ganger bedt om møte med Fremskrittspartiets stortingsrepresentanter for å drøfte ulike saker, men enten har vi fått nei eller så har vi ikke fått noe svar, opplyser Christian Steel, generalsekretær i paraplyorganisasjonen, også kjent som Sabima.

Samtidig er dialogen motsatt vei like dårlig.

– Det skjer jevnlig at rådgiverne til stortingsrepresentantene i så å si alle de andre partiene kontakter oss for faglige råd. Jeg kan ikke huske at det har skjedd med Fremskrittspartiet, fortsetter Steel.

Heller ikke når det gjelder statsbudsjettet, makter Sabima å komme i dialog med Frp.

– Hver høst sender vi våre budsjettinnspill til alle partiene, og tilbyr oss å stille opp i et møte for å drøfte sakene nærmere. Vi har vanligvis møter med de fleste partiene, i hvert fall på rådgivernivå, men det har ikke skjedd med Fremskrittspartiet, opplyser Steel.

Gjør et nytt forsøk

Til tross for alt dette, gjør Sabima nå et nytt forsøk på å komme i dialog med regjeringspartiet. En invitasjon til Frps talsmann for energi og miljø, Oskar Grimstad, er allerede oversendt.

Steel ser et stort behov for å få Grimstad i tale etter alt rabalderet i kjølvannet av en artikkel i Dagsavisen sist torsdag. Da gikk Sabima ut sammen med Naturvernforbundet og WWF-Norge og omtalte regjeringen som naturfiendtlig. Grimstad svarte med å stille spørsmål ved den faglige kompetansen til miljøorganisasjonene. Han uttalte også at «miljøbevegelsen har hatt for enkel tilgang på penger gjennom den statlige tilskuddsordningen.»

– Vi ønsker å drøfte de naturvernfaglige spørsmålene med Grimstad. Derfor ønsker jeg at han skal få møte noen av våre høyst kompetente medarbeidere, slik at han kan bli informert om deres faglige bakgrunn og det faglige arbeidet vi gjør, sier Steel.

– Stiller opp

Grimstad opplyser til Dagsavisen at han allerede har bestemt seg for å takke ja til Sabimas invitasjon.

– Det skulle bare mangle at jeg ikke skulle vise interesse for deres synspunkter og få mer detaljert kunnskap, sier Grimstad.

– Hvorfor er ikke Frp vanligvis like velvillige?

– Jeg blir litt forundret over Sabimas konklusjoner. Vi får en rekke invitasjoner fra en hel rekke organisasjoner og prøver å møte dem så ofte vi har anledning, svarer Grimstad.

– Men så er det også å si at når det gjelder miljøvernorganisasjoner er det svært mange av dem, og noen kommer til Stortinget og ber om møter, mens andre forventer at vi kommer til dem, tilføyer han.

– Andre partier klarer ifølge Sabima å ha en jevnlig dialog med dem...

– Det er et nært samarbeid mellom noen partier og miljøvernorganisasjoner. I noen tilfeller kanske så nært at man kan stille spørsmål ved uavhengigheten deres, svarer Grimstad.

Mer fra Dagsavisen