Innenriks

«Slike holdninger skal vi ikke ha»

GRAVIDE LEGER: Helseminister Bent Høie (H) kommer med en skarp advarsel til sykehusledere som diskriminerer gravide leger: Dette kommer til å få konsekvenser for dere.

I det første intervjuet helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) gir i Dagsavisens serie om gravide leger, får landets helsetopper klar beskjed om å få slutt på diskrimineringen.

- Jeg reagerer veldig sterkt på disse historiene, sier Høie til Dagsavisen.

Dagsavisen har gjennom flere artikler satt søkelyset på diskrimineringen av leger i forbindelse med graviditet eller foreldrepermisjon. Flere har etterlyst et større engasjement fra statsråden, deriblant stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) og Kjersti Toppe (Sp) - som selv ble elendig behandlet som gravid lege for 22 år siden.

Også på sosiale medier har helseministeren fått mange oppfordringer om å rydde opp. Hittil har han takket nei til intervju, før han altså nå tar bladet fra munnen.

Les også: - Ledelsen brøt med fullstendig ned

Møte med helsetoppene

Tirsdag denne uka hadde Høie et oppfølgingsmøte med alle styrelederne og direktørene i landets helseregioner (Helse Sør-Øst, Helse Vest, Helse Midt-Norge og Helse Nord), der diskriminering av gravide var hovedtemaet.

- I mitt hovedinnlegg viste jeg til arbeidsmiljøundersøkelsen og historiene som er kommet fram. Jeg var veldig klar på at slike holdninger og slik ledelse skal vi ikke ha i helsetjenesten. Dette må de nå følge opp. Det finnes ingen unnskyldning for å oppføre seg slik, sier Høie.

- Det må også få konsekvenser for ledere som behandler sine ansatte på denne måten, fortsetter han.

- Hva slags konsekvenser bør det få?

- Først en muntlig advarsel, så en skriftlig. Og hvis det gjentar seg, kan det bli mer alvorlige konsekvenser. Historiene vi har hørt viser at vi har ledere som ikke har tatt innover seg hvilke verdier helsetjenesten bygger på: Vi diskriminerer ikke mennesker, vi skal ta hensyn til at folk er i ulike livssituasjoner og vi skal være en god arbeidsplass der folk føler seg trygge, sier Høie.

Han stiller seg derimot ikke bak Kjersti Toppes utsagn om å sparke ledere som diskriminerer gravide.

- Det er en forenkling av virkeligheten. Det er klart at folk kan miste jobben hvis de bryter regelverket over tid, men ledelse handler også om å få folk til å endre seg. Og vi starter ikke med å gi folk sparken, da følger man ikke spillereglene i arbeidslivet, sier Høie.

Les også: – Bent Høie er en passiv tåkefyrste

Systematisk problem

Arbeidsgiverforeningen Spekter, som organiserer sykehusene, har tidligere sagt til Dagsavisen at den ikke kjenner seg igjen i omfanget av diskriminering som tegnes i arbeidsmiljøundersøkelsen.

Helseministeren mener imidlertid at dette ikke kan avfeies som enkelthistorier, men er et faktisk uttrykk for et mer gjennomgående problem ved norske sykehus.

- Har vi en ukultur ved norske sykehus?

- Det er i hvert fall en dårlig kultur når vi ser at dette skjer. Dette må ryddes opp i, og det er et ledelsesansvar, sier Høie.

- Hvordan kan du være sikker på at det du nå sier i praksis kommer til å ha noen effekt?

- Ansatte ved norske sykehus vet nå at jeg har gitt klar beskjed til den øverste lederen i deres virksomhet om at det er uakseptabelt å forskjellsbehandle gravide. De bør derfor være trygge på at de kan varsle oppover hvis de blir utsatt for en slik behandling. Hvis de ikke får hjelp fra sine nærmeste sjefer, bør de varsle den øverste lederen i sitt helseforetak, sier Høie.

Fryktkultur

- Legeforeningen mener det er en fryktkultur ved flere norske sykehus, og vi har vært i kontakt med en rekke leger som ikke tør å stå fram fordi de er overbevist om at det vil ødelegge karrieren deres. Hva vil du gjøre med det?

- Dette tar jeg opp på hvert møte med de regionale helseforetakene. Jeg tok det også opp på tirsdag. At vi skal ha åpenhet på alle nivåer er et gjentakende tema.

- Det kan se ut som om budskapet ditt ikke har nådd helt fram. Hvordan kan du da være trygg på at signalene du nå sender blir lyttet til?

- Jeg har vært helseminister siden oktober, og jeg kommer til å fortsette å gjenta budskapet. Det er ingen annen måte å gjøre dette på enn å jobbe kontinuerlig med ledelse og kultur.

- Halvparten av alle leger og mer enn 90 prosent av alle leger i spesialisering (LIS-leger) er midlertidig ansatt. Så lenge det er slik vil det vel bli vanskelig å få slutt på diskrimineringen av gravide?

- Slik diskriminering er uakseptabel, uavhengig av om man er midlertidig ansatt eller ikke. Så har jeg som sykehuseier gitt et oppdrag om å redusere bruken av midlertidighet, som nå er et forhandlingstema mellom Spekter og Legeforeningen, sier Høie.

- Hvor stor andel midlertidighet blant legene kan du leve med?

- Vi skal redusere bruken av midlertidighet, og er avhengig av en god løsning mellom partene, sier Høie.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

- Hardere tak må til

Johan Torgersen, leder i Yngre legers forening (YLF), er mellomfornøyd med Høies svar.

- Det er bra at han har skjønt alvoret, og at han erkjenner at dette er et kulturproblem som må ryddes opp i, sier Torgersen til Dagsavisen.

- Men hardere tak må til. Jeg er redd en eventuell effekt av det han sier vil være kortvarig, med mindre man gjør noe med de grunnleggende problemene som er måten sykehusene styres på, fortsetter han.

Torgersen mener Sykehus-Norge preges av en topptung styring, og lite dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

- Man må erkjenne at kunnskapsbedrifter, som sykehusene er, drives aller best når ledelsen samarbeider godt med de ansatte. Slik er det ikke i dag, sier Torgersen.

Han mener også at Høie bør ta et større ansvar for å få ned andelen midlertidig ansatte.

- I stedet for å gjøre dette til et forhandlingsspørsmål mellom oss og Spekter kunne han ha sagt at leger i spesialisering skal ansettes fast fra og med en gitt dato, sier Torgersen.

Les også:

Mer fra Dagsavisen