Innenriks

Ringes ned av fortvilte foreldre og lærere

Etter at hun fortalte historien om sønnen og mobbeofferet Odin (13) som tok livet sitt, er Katrine Olsen Gillerdalen blitt nedringt av folk som ber om råd.

«Det hjelper ikke å si ifra, de gjør ikke noe uansett.»

Det var blant de siste setningene til Odin (13) før han tok livet sitt etter årevis med mobbing, plaging og trakassering på skolen. For en uke siden valgte foreldrene å stå fram i VG og fortelle Odins historie, i håp om å vekke i befolkningen til å forstå hvor stort problem mobbing faktisk er.

Og etter at reportasjen sto på trykk, har ikke responsen latt vente på seg.

- Det har vært fantastisk enorm respons. Vi får telefoner, mail, SMS-er, og folk sender oss bilder og sanger. Det er helt overveldende. Og kun positivt. Vi får gode tanker, klemmer og tårer, sier mor Katrine Olsen Gillerdalen til Dagsavisen.

 

Ringer om råd

Hun forteller at det er folk i alle aldre og med alle slags bakgrunner som tar kontakt.

- Det er alt fra lærere og rektorer til barn helt ned i 11-årsalderen. Rørleggere, nordmenn i utlandet. Vi får meldinger fra mange mammaer, men vel så mange pappaer.

Det kommer mange støttemeldinger, men det er også veldig mange i en vanskelig situasjon som søker råd hos moren.

- Mange søker råd. Og vi får mange triste historier. Jeg tror mange tenker på meg som en slags talsperson for dette. Gjennom å fortelle meg sine historier viser de meg hvor mange der ute som har barn som sliter og har det vanskelig. Jeg tror de bruker meg som et talerør mer enn at de selv skal ha trøst, sier hun.

Og det er mange som sliter med mobbing, eller at nær familie er ofre for mobbing. Ifølge Elevundersøkelsen i fjor mobbes 17.000 hver eneste måned i Norge, og historier som Odins finnes det mange av.

- Det er mange som føler at de ikke kommer noen vei med skolen. Skolene lager ikke enkeltvedtak. Det må de begynne å kreve at de gjør, hvis ikke må de ta det til fylkesmannen. Vi vet selv hvor mye det koster i en normal hverdag med middag, lekser og trening å i tillegg skulle slåss mot et system som ikke vil høre. Jeg tror mange blir slitne, sier Gillerdalen.

Hun forteller at mange opplever at det er vanskelig å nå fram med sine mobbehistorier til skolene.

- Mange prøver å få dialog med skolene, men det er vanskelig. Mange tenker at om de er vennlige med lærere eller rektor, vil de gjøre så godt de kan for mitt barn. Men akkurat det er det mange som føler at de brenner seg på, og de tenker at bare de hadde vært sinte nok, hadde de nok hørt etter. Men vi nordmenn er ikke helt sånn, sier hun.

 

Fakkeltog

I morgen klokka 16 er det tatt initiativ til et fakkeltog mot mobbing, etter initiativ fra et annet mobbeoffer og hennes familie. I skrivende stund er det i underkant av 2.000 som har meldt på Facebook at de kommer, og ytterligere 900 som kanskje kommer. Gillerdalen skal holde appell, og både barneombudet og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) stiller opp.

- Mitt budskap blir at vi må se framover. Stå sammen og finne gode løsninger. Se hverandre. Lytte, ikke bare høre. Og hovedsaken for meg nå er blitt å snu Odins setning om at det ikke hjelper å si ifra, til at alle føler seg hørt og trodd, sier Gillerdalen.

Dersom Odin fortsatt hadde vært i live, er hun overbevist om at han hadde satt enormt stor pris på all omtanken som er blitt vist den siste uka.

- Han hadde blitt kjempeglad. Dette var hans personlige engasjement. Det gjorde ham veldig vondt når andre hadde det vondt, ikke ble hørt eller sett. Hadde han fått se at noen fikk det lettere på grunn av dette, ville han fått et stort smil, sier moren.

 

Engasjementet

I tillegg til at Odins historie har vekket et enormt engasjement blant folk flest, har også sentrale politikere tatt den på største alvor. I går varslet kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) en gjennomgang av anti-mobbe-programmene man har brukt de siste årene. Gillerdalen frykter ikke at engasjementet er forbigående.

- Folk synes dette er trist og ille, men engasjementet handler om hva vi kan gjøre med det. Jeg syntes det er viktig at man tenker framover, ikke bakover. I stedet for å henge oss opp i alt som har skjedd, tenker vi framover. Nå er vi løsningsorienterte, alle mann, sier hun.

Mer fra Dagsavisen