Nyheter

Rekord på museet

Norsk Folkemuseum hadde rekordhøyt besøk i 2014 med 270.270 besøkende.

 

Dermed opplevde Norsk Folkemuseum en økning på 12 prosent fra 241.383 besøkende i 2013.

- Vi har kapasitet til enda flere, sier Program- og kommunikasjonsrådgiver Jon Ilseng, ved Norsk Folkemuseum til Dagsavisen.

- Vi har så god kapasitet at vi kan ha 5.000 innenfor portene, hver dag, uten problemer på julemarkedet vårt. Nå har vi litt under tusen besøkende i snitt hver dag, så vi har mye å gå på kapasitetsmessig. Jeg mener med hånden på hjertet at om du har små barn og ikke er innom museet vårt, så skjønner jeg ikke hva vitsen er, legger han til.

For det er barnevennlig innenfor portene.

- Barn er dessuten ofte flinkere til å bruke bygningene her ute. De undersøker gjerne mer og er nysgjerrige, sier Ilseng.

 

Turister

Det er tre grupper som er flittige gjester på Norsk Folkemuseum. Småbarnsfamilier, kulturinteresserte som vil se et spesielt bygg, og turister. Årets mest populære arrangement er julemarkedet som trekker hele 25.000 til museet på Bygdøy.

Forrige besøksrekord var Jubileumsåret 1994. Da feiret museet på Bygdøy 100 år og den gangen hadde de 269.225 besøkende.

- Tallet 270.270, er det etter fintelling?

- Vi sitter ikke og teller manuelt, dette er antallet som kommer inn porten med billett. Det er ingen overraskelse at vi har hatt et godt år i 2014. Feiringen av Grunnlovsjubileet har gitt et fokus på kunnskap, og da blir vi mer aktuelle. Utstillingen «1814 - Spillet om Norge og Danmark» var en utstilling mange ville oppleve. Vi er vel dessuten blitt flinkere til å fortelle folk om at alt det spennende som skjer på museet. Det gjør at flere kommer på besøk, sier Ilseng.

2015 vil bli et godt år for museet, skal vi tro Ilseng.

- Neste år blir det fokus på fotograf Ander Beer Wilse og hans viktige bilder. En utstilling åpner 16. april og innen året er omme skal alle i Norge vite at Wilse er av Norgeshistorienes viktigste fotografer, sier Ilseng

- Hva er det mest populære dere arrangerer gjennom året?

- Det er i særklasse julemarkedet, vi har nesten ti prosent av årets totalbesøk de to helgene med julemarked.

 

Bilfri

- Hva kan vi vente i løpet av året 2015?

- Det som man skal forvente på Norsk Folkemuseum er at det er et sted uten biler, med spennende bygninger og aktiviteter. Det er forutsigbarheten av å komme et sted du vet hva du får, sier Ilseng.

Han peker samtidig på at antall turistdøgn i Norge økte i fjor og det påvirker selvfølgelig også besøket i museet.

- Det er mange turister som vil besøke oss. Vi forsøker å bygge noe rundt andre ferier og høytider. Vi har potetferie for eksempel, som er blitt populær. Det gjelder å få fram historier om hvordan ting en gang var. Noen ganger treffer vi godt, legger Ilseng til.

Mer fra Dagsavisen