Innenriks

Regjeringskvartalet utformes

Onsdag gikk representanter fra de seks utvalgte arkitektkontorene, Statsbygg og presse opp trappene til 17. etasje i Høyblokka. Til det som inntil 22. juli i 2011 var statsministerens kontor. Kun skallet står igjen i de 15 første etasjene.

De to øverste er relativt inntakte, og i Statsrådsalen kan man fortsatt se omrisset av møtebordet i gulvet.

Inntakte

- Vi prøver å holde disse to etasjene i stand. Derfor er det også vinduene inntakte, og det er varme på sier Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg til Dagsavisen.

Resten av bygget er et åpent, tomt skall, kun med presenning som illustrerer hvordan fasaden en gang var.

-  Bygget er like sterkt nå, som det var den gangen det ble bygget. Uten at det dermed er sagt at det tilfredsstiler dagens krav. Men det vil det bli når vi rehabiliterer høyblokka,  sier prosejktleder i Stasbygg Anders Wethal.

Men utsikten er den samme.

Revet S-blokka

I fjor høste ble det besluttet at deler av regejringskvartalet skal rives. Høyblokka skal bestå, mens Y-blokka, AS-blokka og R4 skal rives.

Og arbeidene er allerede godt i gang.

Der S-blokka, som tidligere huset  helse- og omsorgsdepartementet ,og Arbeidsdepartementet, er allerde jevnet med jorden.  Rivningen startet i oktober, og nå er det åpent sår  tilbake, hvor noen gravemaskiner fortsatt holder på.

I mars skal seks arkitektteam levere inn forslag til hvordan det nye regjeringskvartalet kan utformes. Onsdag møttes de for første gang.
Av 24 søkere om å bli med på utformingen av et nytt regjeringskvartal, ble LPO/ Kristine Jensens Tegnestue/Norconsult, Snøhetta, White, BIG, Asplan Viak og MVRDV vurdert som mest kompetente for oppdraget. Onsdag møttes utsendte fra samtlige team for første gang til befaring i regjeringskvartalet.
I det såkalte «parallelloppdraget» blir arkitektene delt inn i to grupper som totalt skal løse tre oppgaver. Disse går ut på hvordan området skal utvikles, hvordan trafikk, miljø og sikkerhet skal integreres, og hvor høye bygningene i området bør være – men ikke hvordan selve bygningene skal se ut.

– Arbeidet er en idéfase, ikke en konkurranse. Det blir ikke kåret én vinner, og det kan hentes inspirasjon fra alle de innsendte forslagene i den endelige utformingen. Vi er spente på hva som venter oss, sier Hege Njaa Aschim.

I fjor vår besluttet regjeringen at Y-blokka, R4 og S-blokka i regjeringskvartalet skal rives, mens Høyblokka bevares. Et nytt regjeringskvartal skal stå ferdig mellom 2023 og 2025.

Oppdragene skal leveres innen slutten av mars, og evalueres innen 8. mai., skriver NTB.

Mer fra Dagsavisen