LO-leder Gerd Kristiansen (til venstre) mener at regjeringens forslag om å heve grensen for rett til sykepenger er et brudd med IA-avtalen. Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) er ikke enig. FOTO: AUDUN BRAASTAD/NTB SCANPIX

- Regjeringen bryter IA-avtalen

STATSBUDSJETTET: Å heve grensen for rett til sykepenger til dem med inntekt over 88.000 kroner er et brudd med IA-avtalen, mener LO.

LO-leder Gerd Kristiansen varslet statsminister Erna Solberg (H) i et møte mellom regjeringen og partene i arbeidslivet torsdag.

Rundt 100.000 deltidsarbeidende vil rammes av forslaget i statsbudsjettet, ifølge LOs beregninger.

Solberg avviser påstanden og sier at de deltidsansatte «kan jobbe litt mer».

Provosert

Kristiansen sier IA-avtalen klart sier at sykelønnsordningen ikke skal endres, med mindre partene er enige om det.

– Da kan man ikke foreslå å heve grensen for rett til sykepenger fra 44.0000 kroner i inntekt til 88.000 kroner uten i det hele tatt å snakke med oss først. Jeg er ganske provosert. Dette er et klart brudd med IA-avtalen, sier Kristiansen til NTB.

Studenter som jobber deltid for å spe på studielånet, er blant dem som rammes, ifølge Kristiansen.

– Det er dramatisk for den enkelte som blir kastet ut av ordningen, sier hun.

Undersøker brudd

Også NHO har mistanke om at forslaget kan være i strid med avtalen om et inkluderende arbeidsliv.

– Vi har sett det samme som LO. Spørsmålet er om dette kan defineres som en endring av ordningen. Vi har i første omgang skrevet brev til Arbeids- og sosialdepartementet for å få deres begrunnelse, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund til NTB.

Hun legger til at forslaget ikke kan gjennomføres dersom det er et brudd på IA-avtalen.

– Jobbe litt mer

Dit kommer vi ikke, ifølge statsministeren.

– Jeg mener at avtalen ikke er brutt. Det må være mulig for en regjering å si at terskelen for hvor mye du må tjene for å ta del i et gode, må heves noe, sa hun etter kontaktmøtet på statsministerens kontor torsdag.

Solberg mener at endringen ikke er dramatisk.

– Det er kun snakk om personer som jobber noen få timer i uken som ikke vil få sykelønn. Alle disse kan jobbe litt mer, og så vil de være innenfor sykelønnsordningen. Og vi vil jo at alle skal jobbe litt mer, sier Solberg til NTB. (NTB)