Innenriks

– Regjeringen bør saksøke Volkswagen

Heikki Holmås mener regjeringen bør gjøre som oljefondet.

– Det et på tide at Siv Jensen og regjeringen vurderer søksmål mot VW og de andre bilprodusentene som bevisst har manipulert forurensingen fra bilene til å fremstå lavere enn den er, sier stortingsrepresentant for SV, Heikki Holmås til NTB.

Han mener VW har bedrevet grov skatteunndragelse i Norge, gjennom å lure myndighetene til å kreve lavere avgifter, i tillegg til at nybilkjøpere er blitt lurt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Til nå har regjeringen vært passiv og latt bedragerne slippe konsekvensene, sier Holmås.

Oljefondet saksøker

Den tyske bilprodusenten står allerede overfor en rekke søksmål fra aksjeeiere som krever erstatning etter det kraftige kursfallet som skandalen har ført til.

Financial Times skrev søndag at også oljefondet har stilt seg bak et av søksmålene.

LES OGSÅ: Påvirker ikke utslippene

– Vi har fått råd fra våre advokater om at selskapets opptreden åpner for juridiske krav i henhold til tysk lov. Som investor er det vårt ansvar å trygge fondets eierandel i Volkswagen, sier investeringsdirektør Petter Johnsen i Norges Bank Investment Management til avisen.

I tillegg har en rekke bileiere saksøkt VW.

Eierandel

Industrikjempen har satt av 16,2 milliarder euro (rundt 150 milliarder kroner) til å dekke mulige bøter, søksmål og kostnader til tilbakekalling av bilene, melder AFP. VW måtte i fjor bokføre sitt første underskudd siden 1993.

Oljefondet har tidligere kritisert eierstrukturen i Volkswagen. Fondet eier 1,64 prosent av selskapets ordinære aksjer, ifølge Bloomberg, en aksjepost som ved utgangen av fjoråret var verdt 750 millioner dollar.

Gigantkrav

I mars leverte nesten 278 institusjonelle investorer en stevning av selskapet med krav om erstatning på 3,25 milliarder euro, som tilsvarer rundt 30 milliarder kroner. Tyske forsikringsselskaper og amerikanske pensjonsfond var blant saksøkerne, melder Reuters.

Oljefondet er ifølge Financial Times skeptisk til VW-ledelsens påstand om at ansatte som handlet uten klarering ovenfra, utarbeidet programvaren som var designet for å lure utslippstester.

– VW-ledelsen burde ha visst om innretningene for å manipulere motorene, sier Johnsen.

(NTB).

Mer fra Dagsavisen