Innenriks

Psykiatriske pasienter får for dårlig ettervern

En førti år gammel somalier er siktet for drapet på 23 år gamle Terje Mjåland etter knivstikkingen på 17-trikken ved Bislett i Oslo forrige uke. Fire dager før drapet skjedde ble mannen utskrevet fra akuttpsykiatrisk avdeling ved Ullevål universitetssykehus til Tøyenparken – tilsynelatende uten at noen sjekket om han hadde et sted å bo eller sørget for annen oppfølging.

Flere fagfolk opplever dette som mer sentralt enn debatten rundt de medisinske vurderingene som ble gjort like før mannens utskriving.

– Når man sitter med fasit og etterpåklokskap er det greit nok å kritisere Ullevål for utskrivingen men det blir et blindspor. Det er nesten umulig å vurdere hvor farlig en pasient kan bli i framtiden. For meg er det mer sentralt hvorvidt sykehuset forsøkte å etablere et forsvarlig tilbud til mannen etter utskriving sier Georg Høyer professor dr. med. ved Universitetet i Tromsø.

– Har krav på tilbud

Høyer får uforbeholden støtte fra Sunniva Ørstavik assisterende generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

– Jeg er helt enig. I etterkant av denne tragedien har det store spørsmålet vært hvorfor mannen ble skrevet ut etter knappe tre dager. Men hovedproblemet ligger i at ingen fulgte ham opp da han kom ut. I så måte spiller det ingen rolle om han hadde vært innlagt i tre ti eller tjue dager. Bristen i norsk psykiatri er mangelen på lokale tilbud sier hun og forklarer:

– Alle pasienter i psykisk helsevern har i henhold til loven krav på en individuell plan det vil si et opplegg for behandling og ettervern. Helseministeren har vært helt tydelig på at ansvaret for dette påligger spesialisthelsetjenesten – i dette tilfellet Ullevål.

– Problematikken er velkjent. Helsetilsynet avdekket tidligere i år at i svært mange tilfeller blir det ikke utarbeidet individuelle planer for psykiatriske pasienter som skrives ut fra spesialistbehandling. Hvordan skal da resten av tjenesteapparatet kunne fange dem opp?

– Var fullstendig rolig

Stein Opjordsmoen avdelingssjef ved akuttpsykiatrisk avdeling på Ullevål universitetssykehus har følgende kommentar:

– Så vidt vi vet hadde pasienten et botilbud ved utskrivingen.

På spørsmål om avdelingen forsøkte å etablere ettervern for somalieren svarer Opjordmoen:

– Situasjonen ble ikke vurdert som så prekær at det var nødvendig å ta kontakt med oppfølgende instans per telefon. Det skulle i stedet skrives et brev.

Ifølge avdelingssjefen var den nå drapssiktede førtiåringen fullstendig rolig under hele oppholdet på Ullevål.

– Problematikken ved innleggelsen dreide seg om hvorvidt det forelå fare for selvmordsforsøk. Så den tragiske hendelsen på trikken kom som en bombe på oss.

Mer fra Dagsavisen