Innenriks

PST ser på Breivik-støtte

PST har merket seg støtteerklæringene som har kommet på internett kort tid etter dommen mot Anders Behring Breivik.

Støtteerklæringen inneholder også en hyllest av dommerne i Oslo tingrett.

Personen eller personene bak erklæringen holder seg anonyme, men nettadressen ble sendt ut til et stort antall personer i mediene fredag.

«Det er offisielt. Vår kommandant Anders Behring Breivik er blitt erklært tilregnelig», heter det i uttalelsen, skrevet på engelsk under tittelen The Conservative Revolution.

– Dette viser at det fortsatt finnes spor av rettferdighet i Europa, heter det videre.

Følger med

Seniorrådgiver Siv Alsén i PST sier at det har vært og er stor aktivitet på det PST samlet omtaler som antiislamske nettsider.

– Vi følger med på disse miljøene. Det som blir interessant for oss, er når ytringer går over fra å være støtte til å bli trusler eller oppfordring til politisk motivert vold, sier Alsén.

PST kommenterer ikke spesifikke utsagn eller de konkrete støtteerklæringene som ble publisert på nettet fredag.

Neppe Tempelriddere

Journalist og forfatter Øyvind Strømmen er ekspert på høyreekstremisme. Han hadde ikke tidligere sett nettsiden, men fikk ytterligere et tips under intervjuet med NTB.

– Jeg velger i første omgang å tolke dette som at det finnes folk som støtter Breiviks tanker og handlinger, men jeg tar det ikke som bevis for at det eksisterer noen organisasjon, i hvert fall ikke Breiviks såkalte Tempelridderorden, sier Strømmen.

I løpet av vel en halv time fikk støtteerklæringen støtte fra fem personer.

Gjøre mer

Formuleringene i støtteerklæringen oppfordrer andre til å følge Breiviks eksempel.

– Dette er et eksempel å følge, heter det.

– Hvis du kan gjøre store ting, flott. Hvis du kan gi selv det minste bidrag, er det flott også. Kampen er langt fra over, den har bare begynt, heter det i noe som lett kan tolkes som en oppfordring til flere kriminelle handlinger.

PST sier at de antiislamske organisasjonene i Norge kan tiltrekke seg radikaliserte personer, selv om organisasjonene selv tar avstand fra vold.

– Disse organisasjonene formidler ofte sterk misnøye, og det kan virke radikaliserende på utsatte personer. Det vi vet er at selv om organisasjonene tar avstand fra vold, kan de virke tiltrekkende på voldelige personer.

– Veldig få

Øyvind Strømmen understreker at Breiviks tilhengere er få og at han er omstridt selv i de høyreekstreme miljøene.

– Tilhengerne er veldig få, både i Norge og i andre land. Men han har litt støtte i visse nynazistiske miljøer, særlig i Russland, sier Strømmen.

Han påpeker også at man ikke helt kan se bort ifra at bloggen kan være en form for provokasjon.

Mer fra Dagsavisen