Innenriks

PEN: Siktelsen i Nygaard-saken en seier for ytringsfriheten

– En seier for ytringsfriheten, sier nestlederen i Norsk PEN Kjersti Løken Stavrum om at flere personer er siktet for attentatet mot William Nygaard.

Av Jon Even Andersen/NTB

– Først og fremst er dette en klar melding om at det faktisk var et attentatforsøk mot William Nygaard som forlegger av Salman Rushdies bok «Sataniske vers» i 1993. Dernest er dette en seier, slik vi ser det, for ytringsfriheten, sier Løken Stavrum til NTB.

Hun er nestleder i den norske delen av ytringsfrihetsorganisasjonen PEN, der Nygaard er leder.

Les også: Flere personer er siktet for drapsforsøket på forlagssjef William Nygaard

Samfunnsinteresser

Løken Stavrum sier at siktelsen og bruken av paragraf 99 a om angrep på sentrale samfunnsinteresser er verdt å merke seg:

– Det betyr at et angrep på formidling av det frie ord er et angrep på sentrale samfunnsinteresser. Det er også et viktig signal fra vår rettsstat at de holder fast på en sak som vil bli stående i historien som viktig. Dette skjedde lenge før all verdens karikaturstrider, sier Løken Stavrum til NTB.

En lettelse

Hun legger til at Norsk PEN er svært glade for at etterforskningen har ført til flere siktelser, og at organisasjonen gleder seg med William Nygaard.

– Vi antar at dette vil være en lettelse for ham, sier Løken Stavrum.

Grunnleggende

Hun mener at siktelsen går rett inn i den dagsaktuelle debatten om ytringsfrihet.

– Ytringsfriheten, både den lovmessige og den faktiske følelsen av frihet til å kunne ytre seg, er helt grunnleggende for at vårt samfunn skal kunne fungere. Og det at man da knytter denne saken, som jo var et angrep på formidling av det frie ord, til et angrep på sentrale samfunnsinteresser, er viktig, riktig og spennende, sier Løken Stavrum. (NTB)

Mer fra Dagsavisen