Innenriks

– På tide å tette bøndenes lønnsgap

Å minske lønnsgapet i forhold til resten av samfunnet og beholde velferdsordninger og tilskudd er det viktigste for bonde Geir Ingve Øglend.

– Det viktigste er å tette lønnsgapet og få lønn på lik linje med alle andre. Og da er det viktig å minke gapet med kroner, ikke prosent, siden bøndene ligger så langt etter, sier Geir Ingve Øglænd, bonde i Noredalen utenfor Sandnes og leder i Sandnes bondelag.

Det er tøffere og tøffere å være bonde. Utgiftene går opp, mens inntektene står stille. Diesel, gjødsel og kraftfor blir dyrere, mens bøndene ikke får mer betalt for det de produserer, forteller Øglend.

– I snitt gikk bøndene ned 14.000 kroner i lønn etter forrige oppgjør. Hvem liker det, spør Øglend.

Starter i dag

I dag begynner forhandlingene mellom Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks- og matdepartementet. Bøndene legger fram kravene sine i dag. Den 4. mai skal departementet komme med sitt tilbud.

Øglend har ikke store forhåpninger.

– Ikke med Høyre og spesielt Frp i regjering. Erfaringsmessig vil staten, med lupe, se etter måter å skyve inntektsproblematikken over på bøndene på. Staten ser nok at inntektene til bøndene går ned, men den mener at det er bøndene som må se etter inntektsmuligheter, sier Øglend, som da tenker på at bønder skal få seg bijobber.

– Jeg er bonde på fulltid. I fjor hadde jeg 2.500 arbeidstimer, pluss 1.000 innleide arbeidstimer. Som selvstendig næringsdrivende er det mye administrasjon. Å være bonde er en livsstil. En bijobb? Det spørs hva en får tid til, med kone, barn og alt annet i livet. De fleste som er bønder vil jobbe med dette på fulltid og kunne leve av jordbruket, men det blir vanskeligere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Velferdsordninger

Å beholde velferdsordninger er også viktig for Øglend.

– Tilskudd og dekking av avløser, ferie og ved sykdom. Departementet har angrepet velferdsordningene tidligere år. Beitetilskudd ble forsøkt fjernet i fjor, påpeker Øglend.

Han overtok gården for to år siden. Øglend mener den norske staten må ta landbruk mer på alvor. Han liker dårlig at det stadig bygges på matjord. Han mener også at staten bør ha som mål å være selvforsynt med mat.

– Det virker ikke som om myndighetene forstår viktigheten av å være selvforsynt. Ved krig eller andre kriser kan man ikke stole på import. Det produseres ikke nok mat i Norge. Vi må minst doble produksjonen for å være selvforsynt, og da må bøndene og landbruket ha de rette rammevilkårene.

Mer fra Dagsavisen