Norsk kvinne testet positivt på koronavirus i Tromsø - fem andre testet i Elverum

Norge har fått sitt første tilfelle av koronavirus, en kvinne som bor i Tromsø. Hun er satt i hjemmekarantene, alene.

For første gang er det nye koronaviruset påvist i Norge. Det bekreftet Folkehelseinstituttet (FHI) først på en pressekonferanse onsdag kveld kl. 2100. Det dreier seg om en kvinne i Tromsø, som hadde et såkalt svakt positivt prøveresultat.

Kvinnen ble smittet i Kina, og kom hjem derfra denne helgen. Vedkommende er nå frisk og har ingen symptomer. Personen er ikke i isolat, men er satt i karantene i sitt eget hjem.

–  Vi regner det som svært lite sannsynlig at denne personen er smitteførende for andre, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.

– Sannsynligheten for at vi får flere smittede i Norge blir større og større, sier hun.

Alene i karantene

–  Jeg snakket med henne nettopp, og hun er ved godt mot. Hun sitter i karantene alene, i en leilighet, sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen på en pressekonferanse i Tromsø rådhus nå i kveld. Kristoffersen forsikrer at kvinnen blir godt tatt vare på av helsetjenesten.

–  Smittevernoverlegen her i Tromsø har vært i kontakt med henne på daglig basis, helt siden hun kom hjem, sier Kristoffersen, som mener Tromsø kommune er godt forberedt på eventuelle nye smittetilfeller.

–  Vi har en pandemiplan, og det personellet og utstyret vi trenger for å håndtere denne situasjonen, sier Kristoffersen.

Les også: Koronaviruset: Helsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler i Norge

Fem testet på Elverum

Fem nordmenn som nylig var i et smitteutsatt område i Italia, er nå testet for det nye koronaviruset.

De fem er nå isolert hjemme i Elverum.

De kontaktet selv legevakt i Norge etter at de hadde influensa-symptomer, skriver Østlendingen.

– De har vært i et område i Italia der det er smitte. Da de kom hjem, tok de på helt riktig måte kontakt med legevakten og fortalte om situasjonen. Da har vi sørget for at de nå er isolert og ikke går utenfor huset. De har det etter forholdene bra, sier kommuneoverlege Knut Skulberg i Elverum til avisa.

Prøvene er nå sendt til Oslo, hvor de vil bli analysert enten på Folkehelseinstituttet eller på Oslo universitetssykehus.

Fram til tirsdag var det tatt 100 prøver av nordmenn for covid-19-viruset uten at viruset var påvist.