Innenriks

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF): Borettslag kan forby røyking på balkonger

For mange konflikter mellom røykere og naboer som føler at røykingen er til sjenanse, ender i røykerens favør, mener organisasjonen.


Onsdag markeres verdens tobakksfrie dag, skriver Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) i en pressemelding, hvor de også argumenterer for at borettslag faktisk kan forby beboere å røyke på balkongene sine. Er det borettslag eller sameie er det også nemlig samtidig slik at du ikke formelt eier leiligheten din, men har en andel i hele eiendomsmassen og en eksklusiv råderett over en angitt leilighet

Vedtekter eller ordensregler som forbyr røyking på innvendige fellesarealer er vanlig, men for utvendige arealer ender man gjerne opp med en oppfordring til beboere om å ta hensyn, ikke et direkte forbud, skriver NAAF.

Dette bidrar til at for mange av disse sakene ender i røykerens favør, mener rådgiver jus og politikk i NAAF, Hogne Skogesal.

NAAF mottar stadig flere henvendelser angående røyking i tett bebyggelse. Dette er noe som ofte skaper utfordringer, særlig utendørs på terrasser og balkonger. Henvendelsene kommer fra både privatpersoner og styremedlemmer i borettslag og sameier, heter det i pressemeldingen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Så hvem har egentlig retten på sin side? Det er ikke gitt at det er røykeren, mener NAAF.

– Vi ser at mange er svært usikre på regelverket, også blant styremedlemmene. Beboere som henvender seg til styret blir ofte henvist til å selv måtte gå i dialog med naboen i håp om å finne minnelige løsninger. Styret bør for det første være klar over at balkonger og terrasser som hovedregel er å anse som fellesareal. Mange tenker nok at dette er privat eiendom, men i de aller fleste tilfeller har man bare en eksklusiv bruksrett til utearealet, sier Skogesal.

– Dersom balkongene er fellesareal, har man anledning til å innføre regler som forbyr røyking på disse, fastslår NAAF-rådgiveren.

Mer fra Dagsavisen