Ubaydullah Hussain sammen med forsvarer John Christian Elden i Oslo tingrett januar da han ble varetektsfengslet.

Nekter straffskyld for IS-rekruttering

Gjennom rollen i Profetens Ummah mener PST at Ubaydullah Hussein rekrutterte unge muslimske konvertitter. En av dem er død i Syria, den andre fikk aldri reist. I retten mener Hussain han ikke har gjort noe ulovlig.

Som den aller første i norsk rettshistorie tiltalt for terrorforbrytelser ved å være medlem av Den islamske staten (IS), inntok Hussain fredag ettermiddag vitneboksen i sal 250 i Oslo tingrett. Han er også tiltalt for å ha rekruttert medlemmer til den samme gruppa, noe som heller aldri er prøvd i en rettssal.

I to dager før ham har den medtiltalte 19-åringen forklart seg i retten. Han ble pågrepet da han forsøkte å reise til Syria 8. juni i fjor, en reise politiet mener kom i stand fordi Ubaydullah Hussain hjalp ham.
Hussain nekter straffskyld på samtlige punkter om brudd på terrorlovgivningen. Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, sier PST og påtalemyndigheten feilaktig har tiltalt 31-åringen.

 

– Ubaydullah Hussain har ikke gjort noe ulovlig, så han kan ikke erklære straffskyld. Det er ikke ulovlig å medvirke til å la noen reise ut av landet, ei heller å hjelpe noen som vil reise. Han mener det han har gjort er innenfor loven, og det har han helt rett i, sier Elden til NTB etter at retten er hevet fredag.
Den medtiltalte 19-åringen fra Groruddalen i Oslo har i sin to dager lange forklaring forsøkt å gi et bilde av at han uansett ville reise til Syria, og at vennskapet til Hussain ikke hadde noen innvirkning på den avgjørelsen. Likevel er det påfallende ofte at den tolv år eldre vennen alltid er med når viktige deler av forberedelsene av reisen til Syria skal gjennomføres. 19-åringen har i stedet fastholdt påstanden om det var en mystisk Mr. X som var en viktig pådriver for reisen til Syria.

 

Familiehistorien til den 31 år gamle tidligere talsmannen i Profetens Ummah står i sterk kontrast til dem PST mener han skal ha rekruttert til å reise til Syria. Den medtiltalte 19-åringen er vokst opp uten far og i perioder under barnevernets omsorg.
Hussain er født og oppvokst i Norge med pakistanske foreldre og med flere søsken. Han var han tidlig religiøst interessert, men også lidenskapelig opptatt av fotball. Det var først etter at han ble syk i midten av 20-årene og ikke lenger kunne jobbe han begynte å oppsøke mer radikale miljøer.
I 2012 ble han en del av Profetens Ummah hvor han følte seg hjemme.
– Min tanke var at jeg skulle få islam på dagsorden og delta i samfunnsdebatter. Vi skulle skape dialog og gode samfunnsrelasjoner, men jeg forsto hvor jeg sto og hvor resten av miljøet sto, sa Hussain i retten.

 

Først mandag vil han forklare seg om de konkrete punktene i tiltalen om medlemskap i IS og rekruttering av fremmedkrigere. Han er også tiltalt for å ha bistått sju andre som har reist til Syria for å delta i borgerkrigen.
I dag definerer Hussain seg som ute av Profetens Ummah. I retten fredag beklaget han formen på mange av uttalelsene han kom med som talsmann for den islamistiske gruppa. Han ble blant annet i 2014 dømt for trusler mot journalister.
– Slik han ser det i dag, burde han ha uttalt seg på en mer vøren måte. Han står fremdeles for innholdet, sier advokat Elden. (©NTB)