Nav-offer om Hauglies avgang: – Hun burde blitt ansvarliggjort

Nå setter fembarnsmoren Rita Rudiløkken sin lit til at Stortinget rydder opp.

– Jeg ble skuffa. 

Det sier Rita Rudiløkken om at Anniken Hauglie (H) fredag gikk av som arbeids- og sosialminister. Hun ble erstattet av tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). 

Hauglies avgang kommer midt i opprydningen etter Nav-skandalen og kort tid før kontroll- og konstitusjonskomiteen skal levere sin innstilling i saken til Stortinget. Den kan være klar allerede 11. februar. 

Rudiløkken forteller at hun reagerer på at avgangen kom nå. 

– Jeg mener fortsatt at hun burde blitt ansvarliggjort. Og det samme burde Erna Solberg, sier hun til Dagsavisen. 

Saken fortsetter under bildet. 

Rita Rudiløkken er blant dem som er rammet av Nav-skandalen. Nå reagerer hun arbeidsminister Hauglies avgang. Foto: Nanna Aanes Wolden

Les også: Uskyldige Nav-dømte må vente i månedsvis

Ikke fornøyd med et «unnskyld»

Rudiløkken er selv rammet av Nav-skandalen. Hun ble møtt av et krav fra Nav på 152.000 kroner fordi hun hadde tatt med seg arbeidsavklaringspenger (AAP) til Spania. Av samme grunn ble også utbetalingene av AAP stanset. Nav har senere innrømmet feilen. Rudiløkken, som tidligere jobbet som pleieassistent, er i dag uføretrygdet. 

Dagsavisen traff fembarnsmoren under Nav-høringene på Stortinget tidligere i år. Da fortalte hun at hun håpet noen ville ta ansvar for uretten som er begått. 

– Dette handler ikke bare om meg, men alle som er berørt av saken. Jeg føler rett og slett at vi trenger at noen tar ansvar for dette. Det er viktig for samfunnet vi lever i, sa hun til Dagsavisen da. 

Det venter hun fortsatt på, forteller hun nå. 

– Når det skjer et skifte i staben, virker det som om Erna Solberg håper dette bare skal glemmes, sier Rudiløkken. 

Statsministeren har tidligere beklaget for Nav-skandalen. Det har også Hauglie. Men det holder ikke, mener Rudiløkken. 

– Jeg er ikke fornøyd med et unnskyld. Det er altfor mange triste skjebner der ute. 

Les også: Nav stoppet pengene til fembarnsmor Rita i over ett år. Nå innrømmer Nav feil og betaler tilbake

Hauglie: – Mitt valg

Hun er ikke den eneste som har reagert på Hauglies avgang. 

Både Arbeiderpartiet og SV sier at de nå vil holde Erna Solberg ansvarlig for Nav-skandalen.

SV, som i likhet med Rødt og MDG hadde konkludert med mistillit mot Hauglie, sa torsdag til Dagsavisen at de vil vurdere å fremme et daddelvedtak mot statsministeren. 

Også AAP-aksjonen og Nav-ansatte har reagert på avgangen. 

Saken fortsetter under bildet. 

Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen og SVs Freddy André Øvstegård varsler begge at de vil holde Erna Solberg ansvarlig for Nav-skandalen når Anniken Hauglie nå har gått av som arbeidsminister. Her er de under kontroll- og konstitusjonskomiteens høring tidligere i januar. Foto: NTB Scanpix 

Solberg avviste på en pressekonferanse fredag anklagen fra opposisjonen om at regjeringen løper fra ansvaret ved å la Hauglie gå av, og begrunnet det med et behov i Høyre for å fornye partiets mannskap i regjeringen. 

Hauglie selv har forklart for pressen at det var hennes valg å gå av. 

Les også: Hauglie tar selvkritikk: – Burde stilt flere spørsmål på et tidligere tidspunkt

Sliter fortsatt 

Rudiløkken forteller at månedene som er gått fra Nav-skandalen ble oppdaget i oktober og fram til Hauglies avgang fredag, har vært tøffe. 

– Jeg har sovet dårlig og hatt angst på grunn av alt som har skjedd den siste tiden, så nå er jeg litt tilbake på «scratch». Jeg bærer fortsatt på det som har skjedd og sliter mye med det, sier Rudiløkken. 

– Det er ikke pengene som gjør opp for det jeg har vært gjennom. Det jeg kjenner på, er at jeg har blitt beskyldt for å gjøre noe ulovlig. 

Ryddejobben etter Nav-skandalen står nå høyest på prioriteringslisten, sa den nye arbeidsministeren til NTB fredag. 

Saken fortsetter under bildet. 

Anniken Haulgie (H) overrakte fredag nøklene til Arbeids- og sosialdepartementet til partikollega Torbjørn Røe Isaksen. Foto: NTB Scanpix

Rudiløkken føler seg ikke betrygget.

– Jeg synes det er en skandale at regjeringen ikke har gått mer i dybden i denne saken og vært mer ydmyke. Så nå stoler jeg på at opposisjonen fortsetter å gjøre jobben sin. 

Hun tror det må store systemendringer til for at ikke samme feil skal skje igjen. 

– Alt må gjennomgås, fra Nav til Arbeidsdepartementet og Trygderetten. Hittil har alle unnskyldt seg med at «det var ikke vår jobb», men noen må ta ansvar når feil blir oppdaget. Hvis ikke er vi dårlig rustet neste gang en skandale inntreffer.