Vil holde regjeringen ansvarlig for Nav-skandalen selv om Hauglie går av

Eva Kristin Hansen (Ap), som leder Stortingets gransking av Nav-skandalen, forventer en innrømmelse fra Anniken Hauglie når hun i dag går av som arbeids- og sosialminister.

Anniken Hauglie er ferdig som arbeids- og sosialminister, ifølge VG og NRK. Kilder i regjeringsapparatet navngir Torbjørn Røe Isaksen som hennes erstatter. 

Statsrådbyttet skjer kort tid før kontroll- og konstitusjonskomiteen skal levere sin innstilling om Nav-skandalen.

– Jeg regner med at Hauglie sin avgang betyr at Erna Solberg innrømmer at hun bærer et tungt ansvar for at Nav-skandalen rammet så mange mennesker, skriver Eva Kristin Hansen til Dagsavisen. 

Hun er saksordfører i kontroll- og konstitiusjonskomiteen. 

– Det er bra at Hauglie ikke lenger er statsråd, men hvis det ikke følger med en ærlig innrømmelse av at håndteringen hennes var altfor dårlig, så bærer dette preg av å rømme fra ansvaret, skriver hun og legger til:

– Arbeiderpartiet vil fortsette å holde regjeringen ansvarlig for følgende av Nav-skandalen. Komiteen fortsetter sitt arbeid som planlagt. Dette påvriker ikke den prosessen vi har lagt opp til. 

– Kan ikke løpe fra ansvaret

SVs Freddy André Øvstegård (SV), som sitter i kontrollkomiteen, uttalte til Dagsavisen i går at regjeringen fortsatt vil bli holdt ansvarlig. 

– Regjeringen kan ikke løpet fra ansvaret med å la Anniken Hauglie få slippe ut før kontrollkomiteen har gjort ferdig sin behandling. 

SV har allerede konkludert med mistillit mot Hauglie. Det samme har Rødt og MDG. Arbeiderpartiet og Senterpartiet er fortsatt i tenkeboksen.

– Hvis og når Solberg lar Hauglie gå av, så overtar statsministeren det politiske ansvaret for den største rettsikkerhetsskandalen i nyere norsk historie, sa Øvstegård. 

– Pinlig for regjeringspartiene 

Rødt-leder Bjørnar Moxnes kalte i går Hauglies avgang for en god nyhet, samtidig rettet han et spark mot Høyre og Frp. 

– Dette er pinlig for regjeringspartiene. Både Høyre og Frp har forsvart Hauglie mot mistillit med at hun skulle bli sittende for å rydde opp. Nå virker det som det bare var et billig påskudd for å unngå å stille maktpersoner til ansvar, skrev Moxnes i en SMS til Dagsavisen i går.