Nå frarådes reise til flere land i Vest-Europa

Utenriksdepartementet fraråder reiser til Frankrike, Monaco, Sveits og Tsjekkia. Anbefalingene endres også for flere regioner i Sverige.

Alle reisende fra disse fire landene som kommer til Norge fra og med 8. august, blir ilagt ti dagers karantene.

Fire nye regioner i Sverige åpner, men reisende fra Skåne og Kronoberg må igjen i karantene. Disse to regionene går altså fra grønt til rødt.

Til gjengjeld åpnes det for karantenefri reise til Dalarna, Södermanland, Uppsala og Västerbotten i Sverige.

Les også: NRK: Myndighetene kommer trolig med munnbindanbefaling fredag

– Utviklingen i flere europeiske land går dessverre ikke i riktig retning. Denne uken har både Frankrike, Monaco, Sveits og Tsjekkia passert grensen som er satt til 20 nye covid-19-tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Folkehelseinstituttets oversikt over hvilke land og regioner som tilfredsstiller smittekriteriene, oppdateres hver 14. dag.

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak for, fram til 20. august.

Se kart her: 

Rød farge = høyt smittepress og karantene kreves ved innreise til Norge. Grønn farge = lavere smittepress og karantene kreves ikke ved innreise til Norge. Skravert farge = ikke tilstrekkelig data om smittepress, karantene kreves. Foto: FHI / NTB scanpix

Økende smitte får Danmark til å bremse gjenåpning

Ikke siden mai er det meldt om flere smittede på ett døgn i Danmark, og regjeringen utsetter nå en planlagt lemping av smitteverntiltak.

Torsdag ble det bekreftet 121 nye koronatilfeller, viser tall fra Statens Serum Institut (SSI). Onsdag ble det meldt om 112 smittede, mens det tirsdag ble meldt om 77 nye tilfeller.

Les også: DN: Høie kaller inn kollektivselskaper til møte om smitteverntiltak

Ikke siden 8. mai, da det ble rapportert om 135 tilfeller, har antallet nye smittede på ett døgn vært høyere.

Samtidig med økte smittetall flere steder planla myndighetene å heve grensen for antall deltakere på visse arrangementer fra 100 til 200 personer førstkommende lørdag. Det som skulle være et nytt ledd i den gradvise gjenåpningen av det danske samfunnet, legges nå på is.