Innenriks

- Myndighetene har vært for snille

VOLD MOT BARN: Nå må det bli en slutt på at romfolk lever i et parallellsamfunn med egne lover og regler, mener tidligere polititopp Finn Abrahamsen.

Privatetterforsker Finn Abrahamsen var i mange år leder for voldsavsnittet i Oslo-politiet, og har jobbet tett opp mot sigøynermiljøet i hovedstaden. Han er kjent med den rystende videoen som ble sendt på TV 2-nyhetene torsdag kveld.

- Dette er en ukultur som ikke passer inn i vårt samfunn i det hele tatt, sier Abrahamsen til Dagsavisen.

Slått og skamklipt

Videoen var lagt ut på Facebook, og viser Jan Roger Karlsen, også kjent som Alex «Dolla» Karoli, avsi en dom over en tenåringsjente etter en familiekonflikt.

«Vet du hvem jeg er? Jeg er høvdingen i byen. Både rettsmessig og sigøynermessig. Jeg dømmer henne. Jeg legger ikke fingeren på henne, men jeg dømmer henne så hele sigøynerverdenen kan se henne», sier Karoli på videoen.

Det som så skjer er at den unge jenta blir slått og skamklipt av to unge kvinner.

Karoli bekrefter overfor TV 2 at han lanserte ideen om å straffe jenta ved å skamklippe henne, men avviser at han godkjente bruk av slag som avstraffelse.

Klandrer politikerne

- Vi vet at romfolk har egne måter å håndtere barna sine på, som ikke hører til vår tid. Det har de fått lov til å holde på med i alle år, dessverre. Her har politiet og barnevernet ikke vært konsekvente nok, mener Abrahamsen.

Abrahamsen mener samtidig at et hovedansvar bør fordeles på en rekke forhenværende regjeringer og statsråder. Flere har nærmest akseptert at sigøynere i Norge lever i et parallellsamfunn, med egne regler, hevder han.

- Jeg startet i politiet på 1970-tallet, og allerede da kom den ene stortingsmeldingen etter den andre om hvordan de skulle bli integrert i samfunnet. Etter min mening gjorde politikerne dette av en eneste grunn: For å vise at de har gjort noe.

Abrahamsen forteller at han har hatt utallige møter med tidligere statsråder, og gått ut døren, like frustrert.

- Politikerne har jo ikke peiling på dette. Når du til og med hører en minister bruke ordet sigøynerkonge, da begynner du å lure. Jeg har sagt det til statsrådene, at de må slutte å tro at vi her har å gjøre med noe kongegreier. Det er bare tull fra ende til annen. Det som er riktig er at de har et familieoverhode

Kulturrelativisme

Abrahamsen mener også at tidligere regjeringer har omgitt seg med rådgivere som har en kulturrelativistisk holdning til utfordringene med romfolket, og at det i sin tur har ført til en altfor «snill» tilnærming.

- Myndighetene har vært altfor snille. De forstår disse menneskene i hjel, og det bare skader dem. Det bekymringsfulle er at generasjon etter generasjon blir ødelagt fordi vi som samfunn ikke har vært flinke nok til å sette grenser, sier Abrahamsen.

Abrahamsen viser også til at mange lider under manglende skolegang.

- Jeg har snakket med flere av ungdommene. De stenges ute av arbeidsmarkedet fordi de mangler skolegang, og fordi de har en historie som gjør at arbeidsgivere kvier seg for å ansette dem.

Han håper at justisminister Anders Anundsen (Frp) ikke nedsetter enda et utvalg som skal se på utfordringene i rommiljøet.

- Man kan ikke nedsette flere utvalg, det vil bare forskyve problemene enda mer. Det har vært latterlig nok som det er. Man får heller bla i de tidligere rapportene, og gjennomføre det man har kommet fram til. Nå må det i hvert fall settes grenser, sier Abrahamsen.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen